Υπάρχει ένα παλιό ποδοσφαιρικό αξίωμα που αναφέρει ότι εύκολα αγοράζεις παίκτες, αλλά δύσκολα πουλάς. Ανέκαθεν άλλωστε το ξεσκαρτάρισμα ήταν ζόρικη υπόθεση για τις ελληνικές ομάδες. Ο κανόνας επιβεβαιώνεται και φέτος, καθώς είκοσι ημέρες πριν από το φινάλε της θερινής μεταγραφικής περιόδου υπάρχουν πολλά ανοιχτά μέτωπα που προσπαθούν να κλείσουν οι big four της Σούπερ Λίγκας προκειμένου να μην έχουν «παραμένοντες» στα στρατόπεδά τους.

Στον Ολυμπιακό, ο αποκλεισμός από τη Χάποελ Μπερ Σεβά στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ προκάλεσε σοβαρότατους τριγμούς. Ηδη αντικαταστάθηκε με συνοπτικές διαδικασίες ο ισπανός τεχνικός Βίκτορ Σάντσεθ από τον Πορτογάλο Πάουλο Μπέντο, ενώ επίκεινται αλλαγές και στο έμψυχο δυναμικό. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπ’ ατμόν βρίσκεται ο εκ των αρχηγών των πρωταθλητών Γιάννης Μανιάτης, ενώ ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα δημιουργήθηκε και για τους Πορτογάλους Ντιόγκο Φιγκέιρας και Μανουέλ ντα Κόστα (αμφότεροι αποδοκιμάστηκαν στο Γ. Καραϊσκάκης), οι οποίοι πάντως δεν αποκλείεται να σωθούν από τον νεοπροσληφθέντα συμπατριώτη τους κόουτς. Κάτι ανάλογο άλλωστε συνέβη και με τον Αργεντινό Εστεμπάν Καμπιάσο, ο οποίος μολονότι βρισκόταν προ της εξόδου παρέμεινε στους Ερυθρολεύκους.

Πολλές είναι οι εκκρεμότητες και στο ρόστερ του Παναθηναϊκού, που έχει μακρά παράδοση στο ξεσκαρτάρισμα ποδοσφαιριστών οι οποίοι αποκτήθηκαν μετά βαΐων και κλάδων αλλά έφυγαν νύχτα. Ο άλλοτε σουπερστάρ Μάικλ Εσιέν που ήρθε ως μεσσίας αποτελεί την πλέον χαρακτηριστική περίπτωση. Αν και οι διοικούντες το Τριφύλλι έπειτα από δύο μήνες διαπραγματεύσεων έφτασαν σε συμφωνία με τον γκανέζο αμυντικό μέσο για το τελικό ποσό της αποζημίωσής του, ακόμη δεν έχει λυθεί το συμβόλαιό του. Στον πάγο παραμένει από τον περασμένο Δεκέμβριο και ο Γερμανός Γενς Βέμερ, που έχει ενημερωθεί ότι δεν υπολογίζεται από τον προπονητή Αντρέα Στραματσόνι, αλλά αρνείται να αποχωρήσει δίχως να λάβει περίπου 500.000 ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο εναπομείναν διετές συμβόλαιό του. Ιδια περίπτωση, αλλά με σαφώς χαμηλότερες αποδοχές, αποτελεί ο Στάθης Ταυλαρίδης, ενώ στο περιθώριο έχει τεθεί και ο Γαλλοαλγερινός Μεντί Αμπέντ, ο οποίος ψάχνει, αλλά επί του παρόντος δεν βρίσκει ομάδα.

ΣΤΟΝ ΠΑΟΚ. Εκτός πλάνων βρίσκονται τέσσερις ποδοσφαιριστές που μέχρι πρότινος λογίζονταν στο ροτέισον (και) στον ΠΑΟΚ. Οι δύο εκ των οποίων μάλιστα αποκτήθηκαν μόλις τον περασμένο Ιανουάριο. Ο Μάρκος Βελλίδης και ο Δημήτρης Χατζηισαΐας έφυγαν από τον ΠΑΣ Γιάννινα και τον Πανιώνιο, αντιστοίχως με όνειρα για μια καλή πορεία στον Δικέφαλο, αλλά γρήγορα βρέθηκαν στο ράφι με τους υπό παραχώρηση ποδοσφαιριστές. Αμφότεροι δεν υπολογίζονται από τον κόουτς Βλάνταν Ιβιτς, όπως και ο Γιάννης Σκόνδρας που επίσης βρίσκεται σε αναζήτηση συλλόγου. Το ίδιο ισχύει και με τον Εργκις Κάτσε, ο οποίος από τη στιγμή που δεν τα βρήκε με τη διοίκηση της ΠΑΕ για την ανανέωση του συμβολαίου του με καλύτερους οικονομικούς όρους έπαψε να υπολογίζεται και έχει βγει στο σφυρί.

Καμπάνες

Το κλίμα στο Γεώργιος Καραϊσκάκης είναι βαρύ για τους Φιγκέιρας και Μανουέλ ντα Κόστα, οι οποίοι πάντως δεν αποκλείεται να σωθούν από τον νεοπροσληφθέντα κόουτς Πάουλο Μπέντο.

Ακριβό βαρίδι

Ο άλλοτε σουπερστάρ Μάικλ Εσιέν ήρθε ως μεσσίας στον Παναθηναϊκό. Η πραγματικότητα ήταν σκληρή και για τους δύο. Παρότι οι διοικούντες το Τριφύλλι έφτασαν σε συμφωνία με τον γκανέζο αμυντικό μέσο για το τελικό ποσό της αποζημίωσής του, ακόμη δεν έχει λυθεί το συμβόλαιό του.

Λιγοστές οι διορθώσεις

Στη διοίκηση της ΑΕΚ έχουν λιγότερα προβλήματα για να επιλύσουν. Ο παλαιότερος στο έμψυχο δυναμικό της Ενωσης Ισπανός Μιγκέλ Ανχελ Κορδέρο έχει ενημερωθεί από καιρό για να βρει νέα ποδοσφαιρική στέγη χωρίς όμως να έχει θετικό αποτέλεσμα μέχρι στιγμής, ενώ η αθέτηση των συμφωνηθέντων από τη διοίκηση του Ηρακλή επανέφερε στο ρόστερ των κυπελλούχων τον Κυριάκο Ανδρεόπουλο που ξαναψάχνει ομάδα για να παίξει ως δανεικός.