Την επιβολή φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών σε παγκόσμιο επίπεδο επιδιώκει τώρα να πετύχει ο πανίσχυρος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Για αρκετά χρόνια ο Σόιμπλε κατέβαλλε σημαντική προσπάθεια να επιβληθεί ένας τέτοιος φόρος στην Ευρώπη, αλλά δεν υπήρξε ομοφωνία επειδή πολλές χώρες δίστασαν να τον υιοθετήσουν φοβούμενες φυγή κεφαλαίων.

Μιλώντας από το Τσενγκντού της Κίνας στο περιθώριο της συνάντησης του G20, ο Σόιμπλε έκανε λόγο για πρόοδο στις προσπάθειες που καταβάλλονται για την επιβολή ενός τέτοιου φόρου που είναι γνωστός και ως φόρος «Ρομπέν των Δασών».

«Ολοι συμφωνούν ότι θα ήταν το σωστό να επιβληθεί (ο φόρος αυτός) σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά κανείς δεν έχει προσπαθήσει να κάνει κάτι τέτοιο» ήταν τα λόγια του Σόιμπλε. «Γι’ αυτόν τον λόγο έβαλα μπρος την προσπάθεια και είπα ότι είναι κάτι που πρέπει να ξεκινήσουμε ως ένα επόμενο βήμα της καρποφόρας συνεργασίας των χωρών του G20 για φορολογικά θέματα» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Οι προσπάθειες να επιβληθεί ένας τέτοιος φόρος στις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχουν μέχρι στιγμής αποτύχει. Οι τρέχουσες συνομιλίες αφορούν πλέον την προσπάθεια να επιτευχθεί κάποιος συμβιβασμός ανάμεσα σε μια μικρότερη ομάδα εννέα μόνο χωρών που θα εξέταζαν να επιβάλουν έναν τέτοιο φόρο. Οι χώρες αυτές είναι η Ελλάδα, η Αυστρία, το Βέλγιο, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Σλοβακία, η Σλοβενία και η Ισπανία.

Οι συνομιλίες μεταξύ των εννέα αυτών χωρών για τον φόρο «Ρομπέν των Δασών» θα είχαν καταλήξει κι αυτές σε αδιέξοδο εάν δεν είχε παρέμβει ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Χανς Γιοργκ Σέλινγκ καταθέτοντας συμβιβαστική πρόταση. Αυτό είχε αναφέρει τον Ιούνιο ο Σόιμπλε, ύστερα από συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Τότε ο Σέλινγκ είχε αναφέρει ότι η τύχη της πρωτοβουλίας για την επιβολή φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών θα αποφασιστεί σε άλλη συνάντηση, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο. Οπως παραδέχτηκε και ο ίδιος ο Σόιμπλε, στην Ευρώπη έχει υπάρξει αδυναμία να ληφθεί ομόφωνη κοινή απόφαση για την επιβολή ενός τέτοιου φόρου. © Bloomberg NewS