Το δυνατό χαστούκι που δέχθηκε ο Παναθηναϊκός πέρυσι το καλοκαίρι από την άσημη Γκαμπάλα ηχεί ακόμη στα αφτιά των Πρασίνων. Ηταν τόσο σοκαριστικός, απρόσμενος και επώδυνος (αγωνιστικά και οικονομικά) ο ευρωπαϊκός αποκλεισμός από τους Αζέρους, που ακολουθούσε σαν εφιάλτης τους παίκτες, την τεχνική ηγεσία και τη διοίκηση της ΠΑΕ καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν. Φάνηκε άλλωστε στα λόγια του αρχηγού και ενός εκ των παλαιότερων άσων της ομάδας Κάρλος Ζέκα, ο οποίος λίγο μετά την προχθεσινή επίδειξη δύναμης (4-0) του Παναθηναϊκού επί της ολλανδικής Τσβόλε στη Λεωφόρο παραδέχθηκε ότι «μετά την Γκαμπάλα δεν χωράει άλλη ευρωπαϊκή αποτυχία. Ο Παναθηναϊκός δεν μπορεί να μείνει ξανά εκτός Ευρώπης και θα κάνουμε τα πάντα για να είμαστε ετοιμοπόλεμοι».

Στον δρόμο του Τριφυλλιού στον Γ’ προκριματικό γύρο του Γιουρόπα Λιγκ θα βρεθεί εντέλει η ΑΙΚ Στοκχόλμης. Χθες το βράδυ απλώς επιβεβαιώθηκε αυτό το οποίο άπαντες θεωρούσαν δεδομένο όταν η κληρωτίδα της UEFA έφερε την παντελώς άγνωστη Γιουρόπα από το Γιβραλτάρ αντιμέτωπη με τους Σουηδούς. Κάθε άλλο παρά εύκολη, πάντως, ήταν η πρόκριση της ΑΙΚ που μετά βίας επικράτησε 1-0 και στα δύο ματς. Ενδεικτικό της δυναμικότητας που διαθέτει.

Ηδη, όπως προκύπτει από την κατασκοπεία των ανθρώπων του Παναθηναϊκού, η πέμπτη στο σουηδικό πρωτάθλημα ομάδα του 45χρονου κόουτς Ρίκαρντ Νόρλινγκ δεν αποτελεί φόβητρο. Μάλιστα η απώλεια του κορυφαίου σκόρερ της ομάδας Κάρλος Στράντμπεργκ (πέτυχε 7 γκολ σε 14 αγωνιστικές), που επέστρεψε στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας, αποδυναμώνει ακόμη περισσότερο τη γραμμή κρούσης των Σουηδών, οι οποίοι αναζητούν εναγωνίως τον αντικαταστάτη του. Ούτως ή άλλως, πάντως, ακόμη κι αν αποκτηθεί σύντομα, δύσκολα θα προλάβει να αγωνιστεί στην αναμέτρηση του Απόστολος Νικολαΐδης την ερχόμενη Πέμπτη. Κατά πάσα πιθανότητα το βάρος στην επίθεση θα κληθεί να σηκώσει το παιδί-θαύμα του σουηδικού ποδοσφαίρου Αλεξάντερ Ισάκ. Ηδη στα πόδια τού 16χρονου φορ στρώνονται αρκετά εκατομμύρια ευρώ από πολλούς ευρωπαϊκούς συλλόγους.