Με τον εκλογικό νόμο η κυβέρνηση επιχείρησε να αποστρέψει τη συζήτηση από την εφιαλτική οικονομική κατάσταση και να ανακόψει την πορεία της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αντέγραψε, δηλαδή, ως συνήθως τις χειρότερες πρακτικές της μεταπολίτευσης. Ως άξιο τέκνο της, δεν δίστασε να εργαλειοποιήσει τον εκλογικό νομό με τον κυνισμό των προκατόχων της. Αφού κατανάλωσε το πολιτικό της κεφάλαιο, έσπευσε να δαπανήσει και τις εφεδρείες: με το σύστημα απλής αναλογικής που επέλεξε επιχείρησε να εξαγνιστεί από τα Μνημόνια, προωθώντας ένα παραδοσιακά «αριστερό» αίτημα –κι ας μη συσπείρωσε τελικά τους βουλευτές στους οποίους απευθύνθηκε.

Η πραγματική επιδίωξη της κυβέρνησης –και αυτό το γνωρίζουν όλοι –είναι η δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης χωρίς τη συμμετοχή του πρώτου κόμματος. Στόχος της, η «ανόθευτη» απλή αναλογική να χρησιμοποιηθεί για να νοθεύσει τη λαϊκή βούληση! Ακούγεται πως η αλλαγή του εκλογικού νόμου είναι ήσσον ζήτημα και πως κακώς τίθεται εν μέσω θυέλλης. Εχω μια θεμελιώδη αντίρρηση: η μεταρρύθμιση του εκλογικού νόμου μαζί με τη ριζική μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης θα συμβάλουν δραστικότερα από κάθε άλλη στην εξυγίανση του δημόσιου βίου.

Από την «απλή» αναλογική μέχρι τον εκτρωματικό, πολυφασικό συνδυασμό αναλογικής και πλειοψηφικού, που έχουμε σήμερα, πρέπει να αναζητηθεί η χρυσή τομή μεταξύ της δίκαιης αντιπροσώπευσης των πολιτικών δυνάμεων και της ανάγκης κυβερνησιμότητας. Η κυβέρνηση, βέβαια, δεν τόλμησε να αγγίξει καν την μεγαλύτερη –κατά την άποψή μας –στρέβλωση του εκλογικού συστήματος, που είναι η ανισότητα των περιφερειών. Από τις ορεινές μονοεδρικές έως την αχανή Β’ Αθηνών το σύστημα προάγει με τον τρόπο του τα πολιτικά τζάκια, τη διαπλοκή, την οικονομική εξάρτηση και το ρουσφέτι. Οχι γιατί δεν είναι αρκετά αναλογικό, αλλά γιατί είναι άνισο και απαρχαιωμένο. Ολοι γνωρίζουν τι σημαίνει προεκλογικός αγώνας στη Β’ Αθηνών σε χρήμα, υποσχέσεις, ρουσφέτια και αναπόφευκτα σε διαπλοκή. Με αυτή την απροθυμία αποκαλύφθηκαν οι πραγματικές επιδιώξεις τόσο της κυβέρνησης όσο και των συμμάχων της, που επιθυμούν τη διατήρηση των στρεβλώσεων για προφανείς μικροκομματικούς λόγους.

Ωστόσο, η πραγματική μεταρρύθμιση του συστήματος είναι πιεστικά απαραίτητη. Από αυτή την άποψη, προκαλεί απογοήτευση η άρνηση της ΝΔ να καταθέσει πρόταση για τον εκλογικό νόμο, υιοθετώντας έτσι τον εκτρωματικό σημερινό που αναπόφευκτα την ταυτίζει με το παρελθόν. Στο Ποτάμι υποστηρίζουμε μια ολοκληρωμένη πρόταση, που ανατρέπει εκ βάθρων το πολιτικό κατεστημένο. Η λογική είναι οι μικρές μονοεδρικές με ταυτόχρονη δυνατότητα επιλογής βουλευτή και κόμματος από χωριστές λίστες, δημιουργώντας εντελώς νέες συνθήκες πολιτικού ανταγωνισμού σε μικρότερες ανθρώπινες κλίμακες, αποκλείοντας τη διαπλοκή και πολεμώντας το ρουσφέτι. Ιδωμένο από στενή κομματική σκοπιά, είναι ένα σύστημα που δεν συμφέρει Το Ποτάμι και τους βουλευτές του. Συμφέρει, όμως, τη χώρα και επενδύει στον εκσυγχρονισμό της.

Ο Κώστας Μπαργιώτας είναι βουλευτής Λάρισας με Το Ποτάμι