Ο επίτροπος Γκίντερ Ετινγκερ είπε ότι δεν βλέπει την Ευρωπαϊκή Ενωση να αίρει την υποχρέωση θεωρήσεων για τους τούρκους υπηκόους που ταξιδεύουν σε χώρες της ΕΕ φέτος, όπως προέβλεπε η συμφωνία για το μεταναστευτικό, λόγω της καταστολής που εφάρμοσε η Αγκυρα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.

«Το σχέδιο νόμου (για την άρση υποχρεωτικής ταξιδιωτικής θεώρησης τούρκων υπηκόων) συζητείται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αυτήν την στιγμή», δήλωσε ο Ετινγκερ, επίτροπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ψηφιακή οικονομία και κοινωνία, σε αρκετές περιφερειακές γερμανικές εφημερίδες σε συνέντευξη που δημοσιεύεται σήμερα Τρίτη.

«Προβλέπω όμως ότι δεν θα έχουμε άρση της υποχρέωσης θεώρησης (βίζα) πριν το τέλους του χρόνου», ανέφερε ο Ετινγκερ, σύμμαχος της γερμανίδας καγκελάριου Ανγκελα Μέρκελ, η οποία κυρίως προωθεί τη συμφωνία με την Τουρκία για το μεταναστευτικό.

«Να μας απαντήσει πρώτα για τους κανόνες δικαίου»

Ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν πρέπει πρώτα να απαντήσει στις ανησυχίες της ΕΕ για το θέμα των κανόνων δικαίου, είπε ο επίτροπος. «Και προς το παρόν, αυτό δεν φαίνεται να γίνεται», πρόσθεσε.

Ο Ετινγκερ κατέκρινε την Αγκυρα για την πρόσφατη απόφασή της να άρει την ασυλία βουλευτών, συνταγματική αλλαγή που θα αποβάλει από το τουρκικό κοινοβούλιο φιλοκουρδικό κόμμα της αντιπολίτευσης.

Ασκησε δριμεία κριτική στην τουρκική κυβέρνηση για το κλείσιμο εφημερίδων της αντιπολίτευσης και τον εκφοβισμό δημοσιογράφων που ασκούν κριτική στην κυβερνητική πολιτική.

«Δεν γίνεται να απομακρύνονται κατά χιλιάδες δικαστές τους οποίους δεν συμπαθεί η κυβέρνηση. Η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης αποτελεί τεράστιο κεφάλαιο», τόνισε.

Ασκώντας κριτική για την πιθανή επαναφορά της θανατικής ποινής για τους πραξικοπηματίες, όπως έχει δηλώσει ο Ερντογάν, ο Ετινγκερ δήλωσε ότι «η θανατική ποινή είναι ασυμβίβαστη με τις αξίες και τις συμφωνίες μας. Καμία χώρα δεν μπορεί να γίνει μέλος της ΕΕ εάν καθιερώσει τη θανατική ποινή».