Η Ιταλία ετοιμάζεται να θέσει σε λειτουργία ώς το τέλος του μήνα ένα δεύτερο ταμείο στήριξης τραπεζών, το Ατλάντε 2, στην προσπάθειά της να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στο τραπεζικό της σύστημα, σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση του θέματος.

Το πρώτο ταμείο, το Ατλάντε, ιδρύθηκε τον Απρίλιο με ιδιωτικά κεφάλαια. Ηδη έχει χρησιμοποιηθεί δύο φορές και τώρα επιδιώκει να χρησιμοποιήσει τα εναπομείναντα διαθέσιμά του για να ανακουφίσει την Banca Monte dei Paschi di Siena SpA από 10 δισ. ευρώ κόκκινων δανείων της, ανέφεραν χθες δύο ιταλικές εφημερίδες. Η αγορά ίσως ολοκληρωθεί τις επόμενες μέρες, σύμφωνα με την εφημερίδα «La Stampa», η οποία ανέφερε ότι τα 1,7 δισ. ευρώ που διαθέτει ακόμη το Ατλάντε ίσως είναι αρκετά για να καλύψουν τη συναλλαγή.

Το δεύτερο ταμείο επιδιώκεται να λειτουργήσει πριν από το τέλος του μήνα, καθώς τα στρες τεστ των τραπεζών πρόκειται να δημοσιοποιηθούν στα τέλη Ιουλίου. Στόχος είναι να προστεθούν 2 δισ. ευρώ επιπλέον για τη στήριξη των ιταλικών τραπεζών. Η κρατική Cassa Depositi e Prestiti αναμένεται να συνεισφέρει 400-500 εκατ. ευρώ στα κεφάλαιά του.

Η δραστηριότητα αυτή, με τη δημιουργία ταμείων διάσωσης, είναι ο τρόπος που έχει βρει η Ιταλία για να στηρίξει το τραπεζικό της σύστημα, το οποίο έχει λυγίσει από τα κόκκινα δάνεια, χωρίς να παραβιαστούν οι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι τελευταίοι απαιτούν να πληρώνουν τις ζημιές οι μέτοχοι και οι ομολογιούχοι. Η εφημερίδα «Il Sole 24 Ore» δημοσίευσε κι αυτή την περασμένη εβδομάδα την πληροφορία ότι σχεδιάζεται η δημιουργία ενός συμπληρωματικού ταμείου με 3-5 δισ. ευρώ, προκειμένου να αγοράζει μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Δεν είναι σαφές ακόμη από πού θα προέλθουν τα κεφάλαια για το Ατλάντε 2, ενώ πηγές αναφέρουν ότι οι διεθνείς επενδυτές δεν ενδιαφέρονται να επενδύσουν σε ένα ταμείο στήριξης ιταλικών τραπεζών, λόγω της αβεβαιότητας στις αγορές μετά το Brexit.

Χθες η μετοχή της Banca Monte dei Paschi di Siena, που είχε υποχωρήσει κατά 70% φέτος, έκανε άλμα 15% μετά τη δημοσίευση πληροφοριών ότι είναι κοντά στην πρόσληψη της JP Morgan ως συμβούλου για την πώληση των κόκκινων δανείων της.

© Bloomberg News