«Το bail-in είναι μία πολύ καλή οικονομική αρχή, η οποία βασικά λέει ότι οι επενδυτές που βάζουν τα χρήματα και βγάζουν κέρδη τις καλές περιόδους, πρέπει να επωμιστούν τις ζημιές στις δύσκολες περιόδους» δήλωσε ο Γερούν Ντέισελμπλουμ τη Δευτέρα μετά τη λήξη του Eurogroup, απαντώντας σε ερώτηση για τις ιταλικές τράπεζες.

Ο Ντέισελμπλουμ επισήμανε ότι το πλαίσιο για την εξυγίανση των τραπεζικών ιδρυμάτων είναι πρόσφατο, δημιουργήθηκε πριν από μερικά χρόνια μετά από μείζονα τραπεζική κρίση στην Ευρώπη και η τραπεζική ένωση έχει στηριχθεί σε αυτό.

Σε ερώτηση εάν ο ESM μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στην ανακεφαλαιοποίηση των ιταλικών τραπεζών, ο πρόεδρος του Eurogroup τόνισε ότι δεν θα σχολιάσει τα ζητήματα αυτά, τα οποία αντιμετωπίζονται από τις ευρωπαϊκές και εθνικές Αρχές.

«Ο ρόλος του ESM είναι προδιαγεγραμμένος, δεν θα τον περιγράψω, όμως οι προϋποθέσεις είναι γνωστές και μπορείτε να δείτε εάν είναι εφαρμόσιμες ή όχι» στη συγκεκριμένη περίπτωση, είπε.

Οσον αφορά την απόφαση της Κομισιόν να προτείνει την έναρξη διαδικασίας επιβολής κυρώσεων στην Πορτογαλία και στην Ισπανία για υπερβολικά ελλείμματα, ο πρόεδρος του Eurogroup σημείωσε ότι υπάρχει ισχυρή υποστήριξη στις προτάσεις της Κομισιόν και το θέμα θα τεθεί στο σημερινό Ecofin.