Ηταν λίγο πριν από την απαιτούμενη προσγείωση στο Καζακστάν για ανεφοδιασμό όταν ο Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε στο πιλοτήριο του αεροσκάφους που επέστρεφε την ελληνική αντιπροσωπεία στην Αθήνα, για να δοκιμάσει καθήκοντα συγκυβερνήτη στα 36.000 πόδια.

Ο Πρωθυπουργός μόλις είχε αρχίσει να αποσυμπιέζεται από το απαιτητικό πρόγραμμα της Κίνας και να προετοιμάζεται για τις επόμενες κινήσεις του στο πεδίο της εσωτερικής πολιτικής. Εκ των πραγμάτων εκμεταλλεύτηκε τις 14 ώρες της πτήσης της επιστροφής για να συζητήσει με στενούς συνεργάτες του που τον συνόδευαν στο ταξίδι για τις προτεραιότητες του επόμενου διαστήματος: τηλεοπτικές άδειες, εκλογικός νόμος, συνταγματική αναθεώρηση, προετοιμασία για τη δεύτερη αξιολόγηση είναι θέματα που ιεραρχούνται ψηλά στον κατάλογο της πρωθυπουργικής ατζέντας.

ΚΛΕΙΔΩΣΑΝ ΟΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ. Μάλιστα για τις τηλεοπτικές άδειες η κυβέρνηση δείχνει πως θέλει να προχωρήσει όπως ακριβώς έχει γίνει ο σχεδιασμός, χωρίς να κάνει ανατροπές. Θα δημοπρατηθούν τέσσερις τηλεοπτικές άδειες τώρα και εφόσον η διαφημιστική αγορά το επιτρέψει, στο μέλλον θα κριθεί αν υπάρχει λόγος να δοθούν περισσότερες. Το Μαξίμου αισθάνεται πως η συμμετοχή 11 ομίλων στον διαγωνισμό για τη δημοπράτηση των αδειών επιβεβαιώνει ότι ο συνολικός σχεδιασμός δεν είναι παρωδία. Ο Τσίπρας έλεγε στους συνεργάτες του πως η λογική των τεσσάρων αδειών ακολουθεί την πραγματικότητα της διαφημιστικής πίτας, που στην παρούσα κατάσταση «μοιράζει» 200 εκατ. ευρώ ετησίως. «Αρα πάμε σε τέσσερις άδειες για να υπάρχουν βιώσιμα σχήματα» φέρεται να έχει πει τονίζοντας πως αν στο μέλλον αυξηθεί η διαφημιστική δαπάνη, μόνο τότε η κυβέρνηση θα συζητούσε για αύξηση του αριθμού των αδειών. Επομένως, τώρα δεν γίνεται συζήτηση για περισσότερες άδειες και σύμφωνα με την κυβέρνηση «δεν θα ήταν και δίκαιο» αφού όταν κάποιος μπαίνει στον διαγωνισμό γνωρίζοντας πως θα δοθούν τέσσερις άδειες, θα «χτυπήσει» μία από αυτές ξέροντας ότι δεν θα υπάρξει πέμπτη. Ειδικότερα, το Μαξίμου πιστεύει ότι αν ο αριθμός των αδειών που θα δημοπρατηθούν ήταν μεγαλύτερος, τότε τα τιμήματα θα ήταν πολύ χαμηλά. Προσδοκά επομένως πως με τέσσερις άδειες το ελληνικό Δημόσιο θα κερδίσει πολύ περισσότερα χρήματα. Ενώ αν για παράδειγμα δίνονταν έντεκα άδειες, τότε οι ενδιαφερόμενοι θα έδιναν μόνο την τιμή εκκίνησης «και τίποτε άλλο».

Περίπου το ίδιο σκεπτικό ανέπτυξε άλλωστε χθες στη Βουλή και ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, που τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει υποχωρήσεις στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.

ΔΟΓΜΑ ΜΑΟ. Στην ίδια λογική της μη υποχώρησης κινείται η κυβέρνηση και στο θέμα του εκλογικού νόμου. Ο Αλέξης Τσίπρας είπε στους συνεργάτες του επιστρέφοντας από την Κίνα πως δεν αλλάζει τίποτε στον κυβερνητικό σχεδιασμό, παρά τις αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Μάλιστα, προφανώς επηρεασμένος από τις επαφές του σε Πεκίνο και Σαγκάη, επικαλέστηκε τη φράση του Μάο «μεγάλη αναταραχή, θαυμάσια κατάσταση» για να πει στους συνεργάτες του ότι η κυβέρνηση εμφανίζεται συνεπής και κανείς δεν μπορεί να την κατηγορήσει γιατί ανοίγει τώρα το συγκεκριμένο θέμα και φέρνει την απλή αναλογική, με το αιτιολογικό πως η Αριστερά μιλάει 40 χρόνια γι’ αυτό. Πάντως θεωρεί ότι η στάση του ΠΑΣΟΚ –που αποφάσισε χθες σε σύσκεψη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας να καταψηφίσει συνολικά τον εκλογικό νόμο –δείχνει αναξιοπιστία καθώς το ίδιο είχε προτείνει απλή αναλογική πριν από έναν χρόνο και τώρα προτείνει κάτι άλλο.

Η ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ. Η κυβέρνηση ενδεχομένως να περιμένει περισσότερα από τον διάλογο με τα κόμματα για τη συνταγματική αναθεώρηση, όπου σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές πιθανότατα θα τεθεί και επισήμως η πρόταση για εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη βάση. Το Μαξίμου ωστόσο δεν έχει αποφασίσει ακόμη ποιες θα είναι οι αρμοδιότητες του Προέδρου, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να έχει πει στους συνομιλητές του ότι για το συγκεκριμένο θέμα πρέπει να γίνει πολύ σοβαρή συζήτηση.