Η κυρία Μπαζιάνα φαίνεται έξυπνη. Εξάλλου είναι και επιστήμων –ή επιστημόνισσα, όπως μου επεσήμανε αγαπητός συνάδελφος, αφού η καπιταλιστική κοινωνία είναι πατριαρχική και η κοινωνική σύγκρουση επιβάλλει να κάνουμε ορατές τις γυναίκες. Εξοικειωμένη λοιπόν με τη γνώση και την πληροφόρηση, θεωρώ ότι δεν μπορεί να μην ήξερε τι επιβάλλει το ενδυματολογικό πρωτόκολλο για τις επίσημες εμφανίσεις πρωθυπουργικής συζύγου. Αρα η εντελώς ακατάλληλη για την περίσταση επιλογή του περιβόητου μπορντοροδοκόκκινου φορέματος δεν μπορεί να έγινε από άγνοια ή αφηρημάδα. Αλλωστε ο πρότερος βίος της δείχνει ότι ενεργεί με απόλυτη συνείδηση, ειδικά στις δημόσιες εμφανίσεις της.

Προς τι λοιπόν το μπουρλότο που έβαλε στην παραπολιτική ειδησεογραφία; Το πολιτικό και κοινωνικό παρελθόν της λέει ότι είναι κόντρα στα πρωτόκολλα. Η μέχρι τώρα στάση της δείχνει επίσης ότι είναι αποστασιοποιημένη από το συζυγικό αξίωμα (άσχετο αν ελέω αυτού έκανε τα ταξίδια της ζωής της –τέτοια θέματα τα έχει λύσει η μονταζιέρα της αριστερής συνείδησης). Το είχε υπονοήσει προ καιρού άλλωστε με τη δήλωσή της: «Χτυπήστε τον σύζυγό μου, όχι εμένα». Λαμβάνοντας λοιπόν υπόψη και την επισήμανση του ομοϊδεάτη της συναδέλφου μου μού φαίνεται ότι ήθελε με αυτήν την αμφίεση να γίνει ορατή, να «φωνάξει» ότι δεν χαμπαριάζει από πρωτόκολλα, είναι ανεξάρτητη προσωπικότητα και κάνει ό,τι αισθάνεται.

Τα ρούχα δεν έχουν σημασία για όποιον δεν νοιάζεται τι φοράει. Οταν όμως το ρούχο είναι το μήνυμα, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος, ειδικά για τα δημόσια πρόσωπα, αντί να σε προστατέψει να σε αφήσει εντελώς ακάλυπτο.