Project Syndicate

Η τεχνολογική καινοτομία θεωρείται ως μια από τις καθοριστικές δυνάμεις που συμβάλλουν στην ενίσχυση της ανάπτυξης και της προόδου και στη βελτίωση των κοινωνιών. Πολλές φορές όμως η καινοτομία αυτή αντιμετωπίζει πολλά εμπόδια καθώς υπάρχουν κυβερνήσεις που παρακωλύουν την εφαρμογή νέων τεχνολογιών λόγω των παράπλευρων απωλειών που δημιουργούν. Οι άνθρωποι δεν επιλέγουν σχεδόν ποτέ να απορρίψουν την τεχνολογική πρόοδο από απλή άγνοια. Το κάνουν μόνο για να προστατέψουν τα δικά τους συμφέροντα και τρόπους ζωής. Για παράδειγμα, στις αρχές του 1900 οι αγρότες αντιδρούσαν στη χρήση τρακτέρ επειδή φοβούνταν ότι η βιομηχανοποίηση θα απειλούσε τον τρόπο ζωής τους. Στις αρχές του 1800 οι γαλακτοβιομήχανοι στην Αμερική αντιδρούσαν στη χρήση μαργαρίνης επειδή πίστευαν ότι δημιουργεί προβλήματα υγείας.

Για να αντιμετωπιστούν τα προσκόμματα στην τεχνολογική πρόοδο απαιτείται κατανόηση και αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργούνται. Για παράδειγμα, καθώς οι μηχανές γίνονται όλο και πιο ικανές, τα ρομπότ αντικαθιστούν όλο και μεγαλύτερο αριθμό εργαζομένων. Σύντομα τέτοια ρομπότ δεν θα μπορούν μόνο να πραγματοποιούν ακόμη πιο σύνθετες εργασίες, αλλά και να μαθαίνουν πιο γρήγορα από όσο μπορούν να εκπαιδευτούν σε νέα καθήκοντα οι εργαζόμενοι.

Το κλειδί είναι να χρησιμοποιηθούν πολιτικές εφαρμογής της καινοτομίας χωρίς να αποκλείονται από τα οφέλη της ολόκληρες κοινωνικές ομάδες. Αυτό μπορεί να γίνει με το να διασφαλίσουμε ότι εκείνοι που αναμένεται να χάσουν από την κατάργηση των παλιών τεχνολογιών θα έχουν πολλές ευκαιρίες να επωφεληθούν από τις νέες που θα τις αντικαταστήσουν. Μόνο τότε μπορούμε να εκμεταλλευτούμε στο έπακρο την ανθρώπινη δημιουργικότητα.

Ο Καλέστους Τζούμα είναι καθηγητής στην Kennedy School of Government του Χάρβαρντ