Σαν θέλει η νύφη κι ο γαμπρός τύφλα να ‘χει η απλή αναλογική. Το πολιτικό ειδύλλιο Αλέξη – Φώφης έκανε να παίξουν πολλά βλέφαρα. Τα ναζάκια, οι γκρίνιες, οι ζήλειες, οι κοντρίτσες, δεν απομακρύνουν, αλλά φέρνουν πιο κοντά. Ο Τσίπρας πολιόρκησε επίμονα τη Γεννηματά. Εκείνη, πάλι, βλέποντας τις χαρές που του κάνουν οι ομοϊδεάτες της Ευρωσοσιαλιστές, έδειξε να το σκέφτεται. Εξάλλου στα διαβούλιά τους, όπου τον καλούν συχνά, διαρκώς της τον προξενεύουν. Ετσι φάνηκαν να κάμπτονται οι επιφυλάξεις της. Το πρόβλημα, βέβαια, ήταν τι θα πει ο κόσμος. Τα πάρε – δώσε ενοχλούν αρκετούς βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Παρ’ όλα αυτά, η Φώφη φάνηκε να θεωρεί ευκαιρία να συνάψει το ΠΑΣΟΚ σύμφωνο συμβίωσης με τον ΣΥΡΙΖΑ. Με αμφιλεγόμενο δέλεαρ την απλή αναλογική.

Αν και δεν μπορεί να μην καταλαβαίνει τις ανομολόγητες επιδιώξεις της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, η Γεννηματά εμφανίστηκε ευάλωτη στο να συνεργήσει στους τυχοδιωκτισμούς της. Χωρίς την παραμικρή συζήτηση στο ΠΑΣΟΚ, έδειξε να ασπάζεται το σχέδιο για την απλή αναλογική και την κατάργηση του μπόνους δημιουργώντας πολιτική σύγχυση. Κι ενώ τα παιχνίδια του Τσίπρα με το εκλογικό σύστημα βγάζουν μάτι, η Φώφη δεν δίστασε να πάει κόντρα στην ιστορία του κόμματός της. Μολονότι νεότερη, δεν νοείται να μη γνωρίζει ότι πάγια θέση του ΠΑΣΟΚ ήταν η ενισχυμένη αναλογική. Στη μακρόχρονη κυβερνητική θητεία του αντιστάθηκε σθεναρά στην απλή αναλογική γιατί τη θεωρούσε τον πιο σίγουρο δρόμο για την ακυβερνησία. Η μόνη σκιερή στιγμή ήταν ο μικροπολιτικής έμπνευσης εκλογικός νόμος του Μένιου και του Ακη για να αποτρέψουν την ανάδειξη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στην εξουσία.

Τελικά, όπως φαίνεται, ο Τσίπρας δεν υιοθετεί μόνο στελέχη του παλαιού ΠΑΣΟΚ αλλά και τις πιο κακές πλευρές του. Και σε αυτό τον καιροσκοπισμό η Φώφη, είτε γιατί δεν αντιλαμβάνεται ποιες είναι οι πραγματικές προθέσεις του είτε διότι είναι παγιδευμένη σε κοντόφθαλμες στοχεύσεις, δεν είπε εγκαίρως και με καθαρό τρόπο όχι. Ηθελημένα ή μη, του επέτρεψε να εκθέτει άλλη μία φορά το κόμμα της, εμφανίζοντάς το διαθέσιμο να στηρίξει τις προσωπικές και κομματικές μηχανορραφίες του. Η «φαεινή» ιδέα του Βενιζέλου να προτείνει το 2015 απλή αναλογική δεν απαλλάσσει τη Γεννηματά από το να είναι, και αυτή, συνυπεύθυνη στην ολέθρια συνταγή της ακυβερνησίας που προωθεί ο Τσίπρας.

Πάντως, μια Κεντροαριστερά που θα αποδεχόταν τις μεθοδεύσεις ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ μπορεί να κέρδιζε δύο παραπάνω έδρες, αλλά θα έχανε την ψυχή της.