Το τελευταίο διάστημα η Κίνα έχει δεχθεί σημαντικές επικρίσεις για την κατεύθυνση των μεταρρυθμίσεων σε κρατικές εταιρείες. Η νέα ψηφιακή τεχνολογία έχει αλλάξει το επιχειρείν και έχει αυξήσει τις προκλήσεις για όλες τις επιχειρήσεις, περιλαμβανομένων και των κρατικών. Το απαρχαιωμένο επιχειρηματικό μοντέλο των τελευταίων έχει κάνει δύσκολη την προσαρμογή τους στη συνεχώς μεταβαλλόμενη οικονομία. Σήμερα, πολλές τεχνολογικές πλατφόρμες που βρίσκονται στα χέρια ιδιωτών έχουν εκμεταλλευθεί στο έπακρο τα οφέλη της σύγχρονης οικονομίας. Αυτό το έχουν αναγνωρίσει και οι Αρχές, οι οποίες θέλουν τώρα να προχωρήσουν σε μεταρρύθμιση των κρατικών εταιρειών για να γίνουν πιο αποτελεσματικές στη λειτουργία τους.

Τα καλά νέα είναι ότι η κινεζική κυβέρνηση, τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης, έχει ισχυρή οικονομική δύναμη ώστε να διευκολύνει τη μετάβαση των κρατικών εταιρειών σε ένα νέο μοντέλο λειτουργίας που θα λαμβάνει υπόψη όλες τις νέες πραγματικότητες.

Οι κρατικές επιχειρήσεις της Κίνας βρίσκονται σε σταυροδρόμι. Επειδή διακυβεύονται πολλά, οι ηγέτες της χώρας έχουν δίκιο να ζητούν περιθώριο ώστε να εκτιμήσουν τις επιλογές που έχουν. Οποιον δρόμο και να πάρουν θα υπάρχουν προκλήσεις. Οι προκλήσεις αυτές όμως είναι μικρές συγκριτικά με τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν από το να μη γίνουν μεταρρυθμίσεις στο παλιό μοντέλο λειτουργίας των κρατικών επιχειρήσεων.

Ο Αντριου Σενγκ είναι στέλεχος του Asia Global Institute στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ και μέλος του UNEP Advisory Council on Sustainable Finance. Ο Σιάο Τζενγκ είναι διευθυντής του IFF Institute, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ και συνεργάτης του Asia Global Institute