Η δεύτερη φιλική νίκη (75-70) επί της Τουρκίας, αυτή τη φορά στην Κωνσταντινούπολη, δεν διαφοροποίησε θεαματικά την εικόνα της Εθνικής Aνδρών, η οποία με την ενσωμάτωση του Στράτου Περπέρογλου θα έχει την ευκαιρία να βελτιώσει την «αχίλλειο πτέρνα» της, που δεν είναι άλλη από την έλλειψη αξιόπιστου περιφερειακού σουτ. Αυτό αναμένεται να συμβεί αύριο (21.15) στον τρίτο και τελευταίο φιλικό αγώνα ενόψει του προολυμπιακού τουρνουά (Τορίνο, 4-9 Ιουλίου) απέναντι στην οικοδέσποινα Σερβία, η οποία έδειξε να βρίσκεται σε καλή κατάσταση επικρατώντας δις της Γαλλίας σε φιλικά ματς στο Παρίσι και στο Βελιγράδι.

«Θεωρώ πως κάναμε ένα βήμα παραπάνω σε ό,τι αφορά το μισό γήπεδο ενώ στην άμυνα κλέψαμε κάποιες μπάλες στο κρίσιμο σημείο και γυρίσαμε το παιχνίδι όταν βρεθήκαμε πίσω στο σκορ. Βέβαια από την άλλη τους δώσαμε κάποια τρίποντα σε ένα διάστημα που θα μπορούσαμε να παίξουμε καλύτερα. Γενικά, ήταν ένα καλό τεστ, σε συνθήκες παρόμοιες με αυτές που θα συναντήσουμε στο επίσημο τουρνουά» σχολίασε μεταξύ άλλων ο Φώτης Κατσικάρης.

Η απουσία και του Κώστα Σλούκα (πελματιαία απονευρωσίτιδα) στέρησε από την Εθνική την ευχέρεια στα σουτ (5/13 τρ. και στα δύο ματς με τη μέτρια Τουρκία), ωστόσο η νέα έκδοση της Εθνικής χαρακτηρίζεται από τρομερή διάθεση στην άμυνα χάρη στην αθλητικότητα των Γιάννη και Θανάση Αντετοκούνμπο, Νικ Καλάθη, Ιωάννη Παπαπέτρου, Δημήτρη Αγραβάνη και Κώστα Κουφού, ενώ στο επιθετικό κομμάτι –αν και ψαρωμένος –ο ομογενής Τάιλερ Ντόρσεϊ έδειξε το ταλέντο του. Η σύνθεση της Εθνικής: Αθηναίου 3, Μπουρούσης 4, Καλάθης 5 (7 ρ., 7 ασ.), Μάντζαρης, Αγραβάνης 7, Παπαπέτρου 9, Χαραλαμπόπουλος 5, Μπόγρης, Αντετοκούνμπο Γ. 17 (3 ρ., 6 ασ.), Κουφός 11 (5 ρ.), Αντετοκούνμπο Θ. 2, Ντόρσεϊ 12.

Και μια σημείωση, επειδή αρκετός κόσμος αναρωτιέται για ποιο λόγο ο Γιώργος Παπαγιάννης (Νο 13 στο ντραφτ του ΝΒΑ) δεν βρίσκεται στην Ανδρών. Η παρουσία των Μπουρούση – Κουφού και οι υποχρεώσεις του 19χρονου γίγαντα (2,19 μ.) στις ΗΠΑ δεν άφηναν περιθώριο. Το επόμενο καλοκαίρι όμως θεωρείται δεδομένο ότι ο Παπαγιάννης, που παρουσιάζεται σήμερα επισήμως από τους Σακραμέντο Κιγκς και βάσει συλλογικής σύμβασης θα πάρει 10,3 εκατ. δολ. για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, θα είναι ο βασικός σέντερ της Εθνικής.