Φθονώ την τύχη σας μικρά προνομιούχα πλάσματα, πολύχρωμα ανθρωπάκια.

Τρέχετε πάνω κάτω 15 μέρες τώρα, εγείροντας πάθη, θρήνους και πανηγυρισμούς, αλλά κυρίως προκαλώντας υπνηλία και βαθιά χασμουρητά.

Καλοταϊσμένα πολύχρωμα ανθρωπάκια, με τα βιβλιάρια των καταθέσεών σας ογκώδη σαν βιβλίο του Τολστόι, με τα απαστράπτοντα αυτοκίνητά σας να μη χωρούν σε χώρους στάθμευσης Mall, με την αλαζονεία και τη ματαιοδοξία που σας ακολουθούν όπως οι μύγες την οσμή των περιττωμάτων· με τις καλλίπυγους συντρόφους, με τις πολυτελείς διακοπές, με τα λουκούλλεια γεύματα, με τις lifestyle φωτογραφίσεις, με τη ζωή που δεν ζούμε, με τη ζωή που μας πεθαίνει…

Ωρα 10, περιοχή Ομόνοιας, ζέστη και καταχνιά. Ενα χαρτόνι ανασηκώνεται κι από κάτω ξεπροβάλλουν δυο σκοτεινά μάτια, με ένα σπασμένο χαμόγελο: πάω να δω την Πορτογαλία, λέει. Κλείνει το «σπίτι» του και περπατάει στο κοντινό πρακτορείο ΠΡΟ-ΠΟ για να δει την Πορτογαλία. Γυρίζει γρήγορα στη σκέπη του χαρτονιού του: νύσταξα, λέει, και δεν χρειάζεται να πει τίποτα περισσότερο.

Απόψε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του ποδοσφαίρου μπαίνει στη διαδικασία των αγώνων νοκάουτ. Τα μικρά πολύχρωμα ανθρωπάκια θα τρέξουν για την πρόκριση, χωρίς πάθος, χωρίς αιδώ για τα εκατομμύρια που εισπράττουν, χωρίς αιδώ για τα εκατομμύρια που τους παρακολουθούν και αποκοιμούνται.

Ποιο ποδόσφαιρο; Παιχνίδι με τα ευρώ! Κάποτε ο πεινασμένος Γκαρίντσα με το ένα πόδι κοντύτερο από το άλλο πέρασε όλη την αντίπαλη ομάδα και πέτυχε γκολ, κάποτε ο Καλπάζων Συνταγματάρχης Φέρεντς Πούσκας εξευτέλιζε τους νόμους της Φυσικής. Κάποτε ο Πελέ, ο Μαραντόνα, ο Μπεκενμπάουερ, κάποτε… Τώρα; Τα ρεπορτάζ, τα αφιερώματα, οι ιστορίες έχουν να κάνουν με τις λίστες των πιο ακριβοπληρωμένων. Πόσα παίρνει ο Κριστιάνο, τι εισπράττει ο Ιμπραΐμοβιτς. Το ΑΕΠ μιας χώρας της Αφρικής, οι απολαβές τους. Και από προσφορά;

Κι έρχονται οι Ψαράδες Ισλανδοί, οι κυνηγημένοι των πατρίδων Αλβανοί, οι μάστορες Πολωνοί και διδάσκουν πώς οι «μικροί» μεγαλώνουν και πώς οι «μεγάλοι» χαμηλώνουν. Οι πεινασμένοι κάποτε δημιουργούσαν πολιτισμό, είχαν φαντασία που τους έκανε να πιστεύουν ότι κοιμούνται χορτάτοι και μεγαλουργούσαν. Οι πεινασμένοι έπαιζαν μπάλα κάποτε και χόρταιναν με gourmet θέαμα εκατομμύρια πεινασμένων. Τώρα, παίκτες-αργυραμοιβοί ονείρων χορτασμένοι μέχρι σκασμού!

Πολύχρωμα ανθρωπάκια, ασεβή και ανερυθρίαστα. Κορεσμένα ανθρωπάκια από δόξα και πλούτη, πώς να προσφέρετε όταν έχετε εθιστεί μόνο στο να εισπράττετε; Πώς να δώσετε όταν μονάχα παίρνετε;

Κατακαημένο ποδόσφαιρο, σε ξεπούλησαν οι δικοί σου άνθρωποι· οι χορηγοί σε αγόρασαν και σε εξευτελίζουν, οι παράγοντες σε τεμαχίζουν σαν λείψανα αγίων και σε πουλούν σε τιμές δυσθεώρητες, τα τηλεοπτικά κανάλια σε χειραγωγούν, οι ποδοσφαιριστές σε κακοποιούν και οι πιστοί δεν παύουν να σε προσκυνούν καταθέτοντας τον οβολό τους.

Πολύχρωμα ανθρωπάκια, ξεθωριασμένα στην αντηλιά του πλούτου, ανυποψίαστα, μηδενικά πλάσματα, και γι’ αυτό προνομιούχα… σας φθονώ!