ΟΚ, το θέμα μοιάζει λιγάκι αηδιαστικό, αλλά για τους περισσότερους δρομείς αποτελεί καθημερινότητα. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που παράγουν υπερβολικά πολύ σάλιο ή ακόμη και βλέννα όταν τρέχουν. Αυτό τους κάνει να φτύνουν πολύ περισσότερο από το φυσιολογικό. Επειδή ένα σώμα που βρίσκεται σε κίνηση στρεσάρεται, παράγεται περισσότερο σάλιο και βλέννα και η απόχρεμψη είναι μάλλον απαραίτητη. Οι παράγοντες που προκαλούν αυτή την αυξημένη «παραγωγή» ποικίλλουν:

1 Ο κρύος αέρας

Τον χειμώνα, τα πράγματα είναι πιο απλά: όταν τρέχετε έξω, το σώμα σας πρέπει να ζεστάνει και να υγροποιήσει τον αέρα που αναπνέετε πριν φτάσει στα πνευμόνια. Αυτό προκαλεί βλέννα στη μύτη και τον λαιμό, η οποία λειτουργεί ως υγροποιητής που «ρυθμίζει» τον αέρα πριν φτάσει στους πνεύμονες. Οταν το σάλιο και η βλέννα αυξηθούν υπερβολικά, πρέπει να αποβάλλονται.

2 Η ένταση της προσπάθειας

Η παραγωγή σάλιου αυξάνεται όταν οι δρομείς αρχίζουν να δουλεύουν τους πνεύμονες και το καρδιαγγειακό σύστημα. Οσο το σώμα ζεσταίνεται, παράγει περισσότερο σάλιο. Είναι κάτι που, βέβαια, παρατηρείται περισσότερο στους νέους δρομείς από όσο στους παλαιότερους των οποίων το σώμα είναι πιο συνηθισμένο στις μεταβολές θερμοκρασίας την ώρα της προπόνησης. Οι δρομείς που καπνίζουν ή εκείνοι που έκοψαν πρόσφατα το κάπνισμα παράγουν περισσότερη βλέννα όσο οι πνεύμονές τους δουλεύουν για να αυτοκαθαριστούν κατά τη διάρκεια της άσκησης.

3 Οι αλλεργίες

Οι δρομείς που έχουν ακόμη και ήπιες αλλεργίες, ίσως παρατηρήσουν ότι παράγουν περισσότερο σάλιο ή βλέννα. Οι εποχικές αλλεργίες μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στην αναπνοή των δρομέων ή να κάνουν τη μύτη και τα μάτια να τρέχουν. «Οταν τα επίπεδα γύρης είναι υψηλά, πολλοί είναι εκείνοι που παρατηρούν αυξημένη παραγωγή βλέννας κατά τη διάρκεια της προπόνησης» λέει η Νάνσι Χαρτ στην ιστοσελίδα www.livestrong.com. «Οταν το αναπνευστικό σύστημα πιέζεται στην προπόνηση η επίδραση των αλλεργιών επιδεινώνεται και καθώς η βλέννα κατεβαίνει στον λαιμό ο δρομέας αναγκάζεται να την αποβάλει φτύνοντας. Οι ημέρες με αέρα ίσως επιδεινώσουν τις αλλεργικές αντιδράσεις και την ανάγκη των δρομέων να αποβάλλουν το σάλιο τους».

4 Οι φαρμακευτικές αγωγές

Κάποια φάρμακα μπορεί να αυξήσουν τη σιελόρροια. Αν λαμβάνετε κάποια φαρμακευτική αγωγή που προκαλεί αυξημένη παραγωγή σάλιου, ίσως διαπιστώσετε ότι το τρέξιμο επιταχύνει αυτήν την παρενέργεια. Τσεκάρετε τις οδηγίες στα φάρμακά σας και ρωτήστε τον γιατρό σας για τρόπους αντιμετώπισης.