Απλή αναλογική με διατήρηση του πλαφόν του 3% και δυνατότητα για το πρώτο κόμμα ή τον κυβερνητικό συνασπισμό να επωφελείται ενός μπόνους κάποιων εδρών εφόσον υπερβεί το 40%. Με αυτήν την πρόταση προσέρχεται από αύριο στις συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς ο Αλέξης Τσίπρας ξεκινώντας μάλιστα από σχετικά εύκολα, τον κυβερνητικό εταίρο των ΑΝΕΛ που βάζουν ως κόκκινη γραμμή μόνο το 3% ως όριο εισόδου για ένα πολιτικό κόμμα στη Βουλή.

Η εκκίνηση του διαλόγου με τους πολιτικούς αρχηγούς γίνεται σε κλίμα έντασης μεταξύ Μαξίμου και Συγγρού, με την κυβέρνηση να εμφανίζεται ενοχλημένη από τη διαρροή του ραντεβού Τσίπρα – Μητσοτάκη την ερχόμενη Πέμπτη με πρωτοβουλία της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εκείνο όμως που δυσαρέστησε το πρωθυπουργικό περιβάλλον δεν είναι τόσο η διάχυση της πληροφορίας για το ραντεβού των δύο ανδρών –που επιβεβαιώθηκε στο δείπνο με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών –όσο το ότι συνοδεύτηκε από σχόλια της Συγγρού που προδίκαζαν την αποτυχία της συνάντησης. Ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να ενοχλήθηκε από γαλάζιες διαρροές του τύπου «στο πρότυπο Κουτσόγιωργα στόχος της κυβέρνησης είναι να στερήσει από τη ΝΔ την αυτοδυναμία καθώς η νίκη είναι δεδομένη όποτε κι αν γίνουν οι εκλογές». Επίσης άλλο σχόλιο της Συγγρού ανέφερε, θέλοντας να δείξει την άρνηση της ΝΔ να συναινέσει στην αλλαγή του εκλογικού νόμου, πως με το ίδιο σύστημα που ο Τσίπρας κέρδισε δύο φορές θα χάσει τις επόμενες εκλογές.

«Γουέστερν σπαγκέτι». Εν μέσω καύσωνα το Μαξίμου δεν δίστασε να οξύνει την αντιπαράθεση γνωρίζοντας ότι η σύγκρουση με τη ΝΔ δεν πρόκειται να επηρεάσει την τροπή του διαλόγου, δεδομένης της άρνησης του Μητσοτάκη να συναινέσει στην αλλαγή του εκλογικού συστήματος. Πολλώ μάλλον όταν η αξιωματική αντιπολίτευση προβάλλει ως δική της και την πρωτοβουλία για τη συνταγματική αναθεώρηση υπονοώντας ότι το Μαξίμου ακολουθεί τη ΝΔ και όχι το αντίστροφο. Ως εκ τούτου, κυβερνητικές πηγές κάρφωσαν κύκλους της ΝΔ γιατί διακινούν ηρωικές εκφράσεις «από γουέστερν σπαγκέτι» με σχόλια πως θα περάσουν πολλές αναμετρήσεις μέχρι ο Κυριάκος Μητσοτάκης να κερδίσει εκλογές.

Ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει πολύ καλά ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν προτίθεται να προσφέρει στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ συναίνεση ιδίως όταν το αντικείμενο της συζήτησης αφορά το κρίσιμο θέμα του εκλογικού νόμου που εν πολλοίς μπορεί να καθορίσει και το ποιος θα μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση. Εκ των πραγμάτων θα επιδιώξει να καταδείξει αφενός ότι η ΝΔ δεν συναινεί και αφετέρου ότι τα υπόλοιπα κόμματα εμφανίζονται θετικά σ’ ένα σύστημα με κατεύθυνση την απλή αναλογική, επομένως θα μπορούσαν και να το ψηφίσουν στη Βουλή για να εφαρμοστεί στις επόμενες εκλογές. Αλλωστε αυτός είναι και ο στόχος του Πρωθυπουργού. Να εξασφαλίσει τη συναίνεση των κομμάτων στην αλλαγή του εκλογικού νόμου, κάτι που φαίνεται ότι δεν θα δυσκολευτεί να το πετύχει με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, την Ενωση Κεντρώων και τους ΑΝΕΛ. Ενδεχομένως να πρέπει να καταβάλει μεγαλύτερη προσπάθεια για να πείσει το ΚΚΕ που θέλει την απλή και ανόθευτη αναλογική και ίσως και Το Ποτάμι που έχει διατυπώσει ορισμένες επιφυλάξεις.

ΤΟ ΚΟΜΜΑ. Τυπικά η πρόταση της κυβέρνησης για τον εκλογικό νόμο θα πρέπει να επικυρωθεί το ερχόμενο Σαββατοκύριακο από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Η Πολιτική Γραμματεία της προηγούμενης Παρασκευής επί της ουσίας συναίνεσε στην πρωθυπουργική πρόταση για ένα σύστημα απλής αναλογικής, το οποίο ωστόσο θα δίνει τη δυνατότητα χορήγησης μπόνους στον πρώτο για να αποφεύγεται η ακυβερνησία. Κι αυτό παρά τον θόρυβο που είχαν προκαλέσει με κείμενό τους λίγες ώρες πριν οι 53 εκφράζοντας τις αντιρρήσεις τους στην προοπτική τού να περάσει οποιοδήποτε άλλο σύστημα πλην της απλής και άδολης αναλογικής. Στη συνεδρίαση του οργάνου τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Ρήγας αντέδρασαν στην παρέμβαση της ομάδας των 53, με τον Πρωθυπουργό να σχολιάζει σε ήπιους τόνους ότι δεν είναι σωστό να γίνονται προκαταβολικά και πριν από τις συνεδριάσεις διαρροές. Πιο αυστηρός ο γραμματέας είπε στους εκπροσώπους των 53 ότι «δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά» με κείμενα που δημιουργούν εσωτερικά προβλήματα, την ίδια ημέρα που ο Τσίπρας ετοιμαζόταν να παρουσιάσει το σχέδιο της κυβέρνησης για τη δίκαιη ανάπτυξη.