Ο τίτλος του Ευρωπαϊκού Χωριού Πελαργών 2016 απονεμήθηκε φέτος σ’ ένα ελληνικό χωριό, τον Πόρο στον Έβρο. Το χωριό βραβεύτηκε από το Ίδρυμα EuroNatur πριν από λίγες ημέρες για την υποδειγματική του προσήλωση στην προστασία των πελαργών και στη διατήρηση των πλούσιων σε πελαργούς πολιτισμικών τοπίων στην Ελλάδα.

Το βραβείο απένειμαν εκπρόσωποι του ευρωπαϊκού οργανισμού για την προστασία του περιβάλλοντος, σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 11 Ιουνίου 2016 στον Πόρο. Δείτε εδώ περισσότερα για τη βράβευση.

Το χωριό Πόρος στον Έβρο προστατεύει τους πελαργούς (Φωτό: ΔΕΔΔΗΕ)

Η ανακήρυξη του Πόρου ως Πανευρωπαϊκού Χωριού Πελαργών, επετεύχθη χάρη στην πολυετή παρακολούθηση του είδους μέσω της δακτυλίωσης και της τοποθέτησης πομπών, στην τοποθέτηση και επισκευή τεχνητών φωλιών και στην τοποθέτηση συνεστραμμένων καλωδίων σε όλο το Δίκτυο της περιοχής.

Πελαργοί στην περιοχή του Πόρου (Φωτό: ΔΕΔΔΗΕ)

Ο Διαχειριστής του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως η συμβολή του σ’αυτές τις δράσεις ήταν και είναι επί σειρά ετών καθοριστική, «καθώς η Εταιρεία συνεργάζεται στενά με το Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δέλτα Έβρου για την προστασία και την παρακολούθηση των πελαργών».

Ο ΔΕΔΔΗΕ παραχωρεί τα καλαθοφόρα οχήματά του και με την ενεργή συμμετοχή των εργαζομένων του προσεγγίζονται οι πελαργοί προκειμένου να πραγματοποιηθεί η δακτυλίωσή τους. Παράλληλα κατασκευάζει ειδικές τεχνητές φωλιές στους στύλους και τοποθετεί συνεστραμμένα καλώδια στο Δίκτυο, τα οποία προστατεύουν τα πουλιά από τον κίνδυνο της ηλεκτροπληξίας.

H«Πόλη μου»κοντά σας και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Follow us στο facebookΗ ΠΟΛΗ ΜΟΥ Instaneaγια καθημερινή και άμεση ενημέρωση