Από την είσοδο της Πορτογαλίας και της Ισλανδίας στον αγωνιστικό χώρο του Ζοφρουά Γκισάρ του Σεντ Ετιέν έγινε αντιληπτό ότι η μία ομάδα εισήλθε στο γήπεδο για «πασαρέλα» και εύκολη νίκη, ενώ η άλλη μπήκε με το μαχαίρι στα δόντια αποφασισμένη να αφήσει και την τελευταία ρανίδα του αίματός της. Στο physic και στο όλο στυλ των αρχηγών τους καθρεφτίστηκε σχεδόν εξ ολοκλήρου το ενενηντάλεπτο που ακολούθησε. Από τη μια ο γυαλιστερός σουπερστάρ Κριστιάνο Ρονάλντο με τα υπέρλαμπρα καινούργια παπούτσια του, άρτι αφιχθείς από τον κουρέα που έφτιαξε το χολιγουντιανό μαλλί του, κι από την άλλη η επιβλητική και ηγετική φυσιογνωμία του Αρον Γκούναρσον, ο οποίος με την μακριά γενειάδα και το σπινθηροβόλο βλέμμα του θύμιζε πολεμιστή έτοιμο να θυσιαστεί για την τιμή της πατρίδας.

Και δεν μπορεί να ψέξει κανείς του πρωτάρηδες σε Euro Βορειοευρωπαίους ότι δεν προειδοποίησαν, καθώς μόλις στο 3′ έχασαν μεγάλη ευκαιρία για να ανοίξουν το σκορ με τον πιο ποιοτικό παίκτη τους, τον Γκίλφι Σίγκουρντσον, ο οποίος όμως νικήθηκε από τον γκολκίπερ Ρουί Πατρίσιο. Οι Πορτογάλοι του πρώην δικού μας ομοσπονδιακού κόουτς Φερνάντο Σάντος αφυπνίστηκαν και πίεσαν ασφυκτικά την Ισλανδία, που εν τέλει νικήθηκε στο 31′ από τον φορμαρισμένο Νάνι (1-0). Ο άσος της Φενέρμπαχτσε πέτυχε το τέταρτο προσωπικό γκολ του στα τελευταία έξι ματς (ενώ προηγουμένως είχε τρία στα 36!) και το 600ό στην Ιστορία των Ευρωπαϊκών Πρωταθλημάτων. Κάπου εκεί όμως ο αρνητικός Κριστιάνο και η παρέα του πίστεψαν ότι το ματς τελείωσε και το πλήρωσαν ακριβά.

Οι Ισλανδοί «ψαράδες», όπως τους αποκαλούν περιπαικτικά οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι, δεν τα παράτησαν απέναντι στους θαλασσοπόρους Πορτογάλους, οι οποίοι πνίγηκαν όταν στο 50′ ο Μπίρκιρ Μπιάρνασον έπιασε στον ύπνο τον Πέπε και τον Βιεϊρίνια και πλασάρισε εύστοχα τον Ρουί Πατρίσιο. Ο άσος της Βασιλείας ανακηρύχθηκε αμέσως από τα social media σε εθνικό ήρωα στη σπουδαιότερη στιγμή στην Ιστορία του ισλανδικού ποδοσφαίρου. Εκανε υπερήφανους τους 330.000 Ισλανδούς (η μικρότερη πληθυσμικά χώρα που συμμετέχει στο Euro), εκ των οποίων οι 27.000 βρέθηκαν στο Σεντ Ετιέν. Το 8% του συνολικού πληθυσμού της χώρας μετακόμισε προσωρινά στη Γαλλία!