Το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα του Γυμνασίου που θα εφαρμοστεί το σχολικό έτος 2016-17, ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας.

Όπως ήταν αναμενόμενο, το νέο πρόγραμμα είναι μειωμένο κατά 3 ώρες εβδομαδιαίως και πλέον οι διδακτικές ώρες είναι 32 από 35 που ήταν εφέτος.

Οι 3 ώρες “κόβονται” απο τη διδασκαλία των Αρχαίων Ελληνικών (μειώνεται κατά μια ώρα σε κάθε τάξη) την Ερευνητική Εργασία (καταργείται ως αυτόνομο μάθημα και εντάσσεται στα υπόλοιπα ως μεθοδολογία) και απο την εναλλακτική διδασκαλία “ησσονος σημασίας” μαθημάτων, όπως τα χαρακτήρισε ο Νίκος Φίλης, όπως η Οικιακή Οικονομία, κα.

Αντιθέτως, τα Θρησκευτικά δεν υφίστανται περικοπή και θα εξακολουθούν να διδάσκονται απο 2 ώρες εβδομαδιαίως σε κάθε τάξη. Πάντως η απόφαση για περικοπές έχει προκαλέσει αντιδράσεις στους εκπαιδευτικούς που διδάσκουν τα μαθήματα, όπως η Οικιακή Οικονομία, η Γεωγραφία κα.

Επίσης στην ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας αναφέρεται ότι το σχολικό έτος επιμηκύνεται μέχρι το τέλος Μαίου, οι εξετάσεις περιορίζονται, θεσπίζονται τετράμηνα στη θέση των σημερινών τριμήνων, αναμορφώνεται η διδακτέα ύλη στην κατεύθυνση της ελάφρυνσης και αυξάνεται ο χρόνος των διαλειμμάτων -το τελευταίο πιλοτικά, σε ορισμένα σχολεία.