Εκείνοι που τάσσονται υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση έχουν υποστηρίξει ότι εάν στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου αποφασιστεί Brexit, τότε η χώρα θα χάσει ένα εκατ. θέσεις εργασίας. Ειδικοί στη στρατολόγηση προσωπικού όμως λένε ότι η ζημιά έχει ήδη αρχίσει να γίνεται πριν καν ανοίξουν οι κάλπες.

«Οι εταιρείες πατούν το κουμπί της παύσης» όσον αφορά την απασχόληση προσωπικού, λέει ο Κιτ Μπίνγκαμ της Odgers Berndtson, εταιρείας που ειδικεύεται στις προσλήψεις στελεχών για υψηλές θέσεις. Ερευνα της Odgers έδειξε τον προηγούμενο μήνα ότι 25% των επικεφαλής των εταιρειών που συμμετέχουν στον χρηματιστηριακό δείκτη FTSE 350 θα εξετάσουν σε περίπτωση Brexit να μεταφέρουν αλλού τμήματα της εταιρείας ή ολόκληρη την επιχείρηση.

Η εταιρεία εξεύρεσης προσωπικού Randstad UK σε έρευνα που έκανε σε 340 υψηλόβαθμα στελέχη διαπίστωσε ότι το 17% αποφάσισε να παγώσει τις προσλήψεις. Το 25% καλύπτει κενά σε θέσεις εργασίας μόνο με συμβάσεις βραχυπρόθεσμης διάρκειας, μέχρι τουλάχιστον να αποφασιστεί εάν θα γίνει Brexit ή όχι.

Είναι ενδεικτικό ότι τους πρώτους πέντε μήνες του έτους οι προσλήψεις προσωπικού στη Βρετανία παρουσιάζονται μειωμένες κατά 28%, σύμφωνα με την εταιρεία Digby Morgan. Στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί έχουν συμβάλει και οι δημοσκοπήσεις που δείχνουν μικρή διαφορά ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα, σύμφωνα με τον Τομ Φόρεστ που είναι ο γενικός διευθυντής της Digby Morgan. «Κατά κάποιον τρόπο πρόκειται για αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Οσο περισσότερο το συζητά κανείς τόσο περισσότερο το πιστεύει. Οι πελάτες μας αναζητούν ασφάλεια» προσθέτει ο ίδιος.

Στην περίπτωση που οι Βρετανοί ψηφίσουν να φύγει η χώρα τους από την ΕΕ, ο χρηματοπιστωτικός κλάδος θα δεχτεί σημαντικό πλήγμα. Στον χρηματοπιστωτικό κλάδο της Βρετανίας απασχολούνται σήμερα περίπου 340.000 πολίτες άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Πρόκειται για το 18% όλων των Ευρωπαίων που απασχολούνται στη Βρετανία. Ηδη εταιρείες όπως η Deutsche Bank και η HSBC Holdings έχουν ανακοινώσει ότι στην περίπτωση Brexit είναι πολύ πιθανό να μεταφέρουν ορισμένους εργαζομένους τους σε άλλες χώρες. Η JP Morgan, που είναι η μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ, έχει ανακοινώσει ότι σε μια τέτοια περίπτωση μπορεί να μεταφέρει σε άλλες χώρες της Ευρώπης το 25% των 16.000 εργαζομένων που απασχολεί σήμερα στη Βρετανία.

© Bloomberg News