Η Αγια-Σοφιά είναι μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, το οποίο προκαλεί δέος στον επισκέπτη λόγω του κάλλους και της ιστορικής φόρτισής του, είπε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, απαντώντας σε ερώτηση για την ανάγνωση του Κορανίου εντός της Αγίας Σοφίας.

Μιλώντας την Τρίτη το βράδυ στην ΕΡΤ1 ανέφερε ότι «δεν σέβεται η τουρκική αστική τάξη αυτή την κληρονομιά, ούτε τους ανθρώπους που σκέπτονται διαφορετικά ή πιστεύουν σε κάτι άλλο» και υπογράμμισε, χαρακτηρίζοντας την συγκεκριμένη ενέργεια ως «κρίκο» σε μια «αλυσίδα προκλήσεων», τις βλέψεις της τουρκικής αστικής τάξης, αλλά και της Αλβανίας και των Σκοπίων.

Ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι απαιτείται μεγάλη προσοχή, και πως η απάντηση σε αυτά δεν μπορεί να είναι η έξαρση του ρατσισμού και του εθνικισμού, εγκαλώντας όσους επιδίδονται σε τέτοιες πρακτικές ότι «παίζουν παιχνίδια εις βάρος του ελληνικού λαού».

«Φαντασθείτε να έλεγε κάποιος το Χριστός Ανέστη στο Μπλε Τζαμί, τι θα έλεγε τότε η τουρκική αστική τάξη και οι φίλοι της στην κυβέρνηση;» έθεσε το ερώτημα, τονίζοντας ότι οι λαοί δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν και πως «το αντιδραστικό καθεστώς της Τουρκίας καταπιέζει και τον τουρκικό λαό».