Περίεργα παιχνίδια παίζει η μοίρα. Χθες το μεσημέρι στη μακρινή Μελβούρνη ο Πέτρος Μάνταλος και ο Γιάννης Μανιάτης, όντες συμπαίκτες, πέτυχαν το παρθενικό τους γκολ με τη φανέλα της εθνικής ομάδας στη φιλική νίκη (2-1) επί της Αυστραλίας. Οι δυο τους πριν από 15 μήνες –το βράδυ της 11ης Μαρτίου 2015 –είχαν υποστεί τον ίδιο σοκαριστικό τραυματισμό, στο ίδιο γήπεδο, στο ίδιο παιχνίδι, όντες όμως αντίπαλοι. Η ΑΕΚ υποδεχόταν τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ στη ρεβάνς για την προημιτελική φάση του Κυπέλλου και αμφότεροι έπεσαν στο έδαφος σφαδάζοντας από τους πόνους με διαφορά 15 λεπτών (52′ και 67′). Η ιατρική διάγνωση εξίσου ανατριχιαστική: ρήξη πρόσθιου χιαστού στο δεξί γόνατο, χειρουργείο και εκτίμηση για εξάμηνη αποχή από τα γήπεδα. Εκτοτε άρχισε ένας Γολγοθάς προκειμένου να επανέλθουν στο ίδιο αγωνιστικό επίπεδο. Πόνεσαν, ταλαιπωρήθηκαν, κοπίασαν, αλλά εν τέλει δικαιώθηκαν.

Στο 8′ της χθεσινής αναμέτρησης με την Αυστραλία ο Σάμαρης πάσαρε εξαιρετικά προς τον Μάνταλο, ο οποίος κινήθηκε έξυπνα στον κενό χώρο και με ένα ωραίο πλασέ άνοιξε το σκορ για τη Γαλανόλευκη, που είχε προβληματίσει (ηττήθηκε 1-0) προ τριών ημερών στο Σίδνεϊ και πάλι εναντίον των Καγκουρό. Το καλύτερο όμως το κρατούσε ο Μανιάτης για τη συνέχεια, καθώς στο 20′ πέτυχε ένα από τα πιο εντυπωσιακά γκολ, όχι μόνο της σεζόν αλλά και όλων των εποχών. Ο αμυντικός χαφ του Ολυμπιακού έκλεψε την μπάλα πίσω από τη γραμμή του κέντρου, σήκωσε αστραπιαία το κεφάλι και αφού διαπίστωσε ότι ο γκολκίπερ των Αυστραλών Φεντερίτσι βρισκόταν εκτός θέσης (αρκετά μέτρα έξω από την περιοχή του), επιχείρησε αυτό που φαινόταν απονενοημένο. Σουτάρισε από απόσταση 60 μέτρων, κάρφωσε την μπάλα στα αντίπαλα δίχτυα και έγινε talk of the world, αφού σε χρόνο dt τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πήραν φωτιά. Οι Αυστραλοί μείωσαν το σκορ με γκολ του Σέινσμπουρι στο 58′, αλλά οι έλληνες διεθνείς διαχειρίστηκαν σωστά τον αγώνα και πανηγύρισαν μια νίκη ψυχολογίας λίγους μήνες προτού ριχθούν στη μάχη των προκριματικών για το Μουντιάλ της Ρωσίας.

Το δεύτερο τεστ της Ελλάδας επί αυστραλιανού εδάφους ήταν επιτυχημένο, όπως δήλωσε και ο αισιόδοξος ομοσπονδιακός τεχνικός Μίχαελ Σκίμπε, ο οποίος τόνισε: «Βγάλαμε σημαντικά συμπεράσματα που θα μας δώσουν την ευκαιρία να φτιάξουμε μια πολύ καλή ομάδα και να παλέψουμε για την πρόκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο».

Αυστραλία: Φεντερίτσι, Γκέρσμπαχ (66′ Σμιθ), ΜακΓκόουαν (68′ Ντέγκενεκ), Ράιτ, Σέινσμπουρι, Μίλιγκαν, Μόουι (72′ Γιάννου), Ρόγκιτς, Λέκι (77′ Οικονομίδης), Κρουζ (81′ Μπερνς), Κέιχιλ.

Ελλάδα: Καπίνο, Τοροσίδης, Σταφυλίδης, Τζαβέλλας, Παπασταθόπουλος, Μανιάτης (70′ Τζιόλης), Σάμαρης, Χολέμπας (65′ Χριστοδουλόπουλος), Μάνταλος, Μπακασέτας, Βέλλιος (79′ Παπάζογλου).