Από τώρα αρχίζει η κυβέρνηση να χαράσσει τις κόκκινες γραμμές της για τη δεύτερη αξιολόγηση γνωρίζοντας ότι το φθινόπωρο οι αλλαγές στα εργασιακά θα οδηγήσουν σ’ έναν νέο γύρο σκληρής διαπραγμάτευσης με την τρόικα. Μάλιστα, προκαλεί την αξιωματική αντιπολίτευση να δημοσιοποιήσει και τις δικές της θέσεις και να μην περιορίζεται σε προληπτική κριτική για όσα θα επακολουθήσουν.

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει πει στους συνεργάτες του ότι η κυβέρνησή του θα υπερασπιστεί τις εργασιακές σχέσεις, όπως έκανε με την προστασία των κύριων συντάξεων και της πρώτης κατοικίας, και ότι στην προσπάθειά της αυτή θα ζητήσει τη στήριξη θεσμών όπως το Ευρωκοινοβούλιο αλλά και ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας (ILO).

Δείχνει δε ότι πιστεύει στην επικράτηση των θέσεων της κυβέρνησης υπέρ των εργαζομένων, γι’ αυτό και επαναλαμβάνει στους συνομιλητές του ότι θα διαψευσθούν όσοι προβλέπουν υποχωρήσεις όπως διαψεύστηκαν και όταν στοιχημάτιζαν πως η κυβέρνηση θα έπαιρνε προληπτικά μέτρα 3,6 δισ. ευρώ ή όταν διατείνονταν πως θα βάλει ψαλίδι στις κύριες συντάξεις.

Πατώντας σ’ αυτήν τη βάση η κυβέρνηση βρήκε ευκαιρία να επιτεθεί εκ νέου στη Νέα Δημοκρατία εξ αφορμής δηλώσεων της ευρωβουλευτού Μαρίας Σπυράκη περί διάλυσης κρατικών δομών και απολύσεων στο Δημόσιο. Για το Μαξίμου, επειδή η Σπυράκη ανήκει στον στενό πυρήνα συνεργατών του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι δηλώσεις της (Σκάι) είναι ενδεικτικές για το πώς αντιμετωπίζει η ΝΔ τις εργασιακές σχέσεις σχεδιάζοντας απολύσεις εργαζομένων στον δημόσιο τομέα, απελευθέρωση απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, εργασιακή ζούγκλα και μισθούς πείνας.

Την ίδια ώρα, επισήμως το Μαξίμου ζητεί από τη Συγγρού να δημοσιοποιήσει τις θέσεις της για τα εργασιακά, «για τα οποία εμφανίζεται ιδιαίτερα ανήσυχη», και να μην κρυφτεί όπως πριν από μερικές ημέρες (για το θέμα των οφσόρ) πετώντας την μπάλα στην εξέδρα.

Βούτυρο στο ψωμί της κυβέρνησης έστρωσε πάντως ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ και πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αφού, σύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος, με τη συνέντευξή του (Real) δίνει εντολές προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη για το πώς πρέπει να κινηθεί το επόμενο διάστημα το κόμμα από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Για την κυβέρνηση ο Σαμαράς αισθάνεται την ανάγκη να υπενθυμίσει την παρουσία του στα εσωτερικά της Συγγρού αλλά και γενικότερα στην πολιτική σκηνή και με τον τρόπο του δίνει κατευθύνσεις στον νέο αρχηγό για το πώς θα πρέπει να αντιδράσει τους επόμενους μήνες.

Κυβερνητικές πηγές χαρακτηρίζουν αποκαλυπτικά τα όσα αναφέρει ο πρώην πρωθυπουργός αφού, σύμφωνα με την ερμηνεία που δίνουν, ο Αντώνης Σαμαράς, μολονότι γνώριζε ότι καταρρέει διότι θα αναλάμβανε την εξουσία ο Αλέξης Τσίπρας, υπέγραψε την πέμπτη αξιολόγηση για να δεσμεύσει τη χώρα με σκληρά μέτρα, φροντίζοντας μάλιστα να αφήσει τα ταμεία της χώρας άδεια για να μη «βρεθούν τα χρήματα αυτά στα χέρια μιας άλλης κυβέρνησης». Στόχος του, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ήταν να δει να υλοποιείται το περίφημο σενάριο της αριστερής παρένθεσης.

Πάντως η κυβέρνηση αναμένοντας το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ, προσπαθεί να απεγκλωβιστεί από τη λογική των Μνημονίων και να δημιουργήσει μια νέα ατζέντα επικεντρωμένη στην ιδέα της «δίκαιης ανάπτυξης» που θα εξασφαλίζει την κοινωνική προστασία και θα κατανέμει τα βάρη στους λίγους και όχι στους πιο αδύναμους. Ο αναπτυξιακός νόμος αρχίζει να συζητείται σήμερα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και για το Μαξίμου αποτελεί ένα νομοθέτημα με μεγάλο συμβολισμό καθώς σύμφωνα με τους κυβερνώντες θα σηματοδοτήσει την επιχειρούμενη αλλαγή σελίδας και τη μετάβαση της χώρας σε μια νέα εποχή.

Εκεί είναι επικεντρωμένο άλλωστε το ενδιαφέρον του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος θεωρεί ότι στην παρούσα φάση εκείνο που προέχει είναι η επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και η ενδυνάμωση των ανίσχυρων στρωμάτων χωρίς να έχουν προηγηθεί αλλαγές στο Υπουργικό Συμβούλιο. Με όσα είπε εξάλλου στο πρόσφατο Υπουργικό κατέστησε σαφές ότι ο ανασχηματισμός δεν εντάσσεται στον σχεδιασμό του καλοκαιριού.