Σε επιφυλακή βρίσκεται η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή παρακολουθώντας στενά τις εξελίξεις (και έχοντας άμεση επικοινωνία με τη ΔΟΕ η οποία μάλιστα στέλνει κάθε λίγο και νέες αναφορές για το θέμα) σχετικά με τον ιό Ζίκα που κάνει θραύση στη Βραζιλία και αναγκάζει όλο και περισσότερο κόσμο διεθνώς να επιθυμεί αλλαγή του τόπου διεξαγωγής των Αγώνων το καλοκαίρι. Αυτό όμως έχει αποκλειστεί κατηγορηματικά από τους αρμοδίους.

Τελευταία φωνή διαμαρτυρίας η επιστολή που έφτασε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και υπογράφεται από 150 ερευνητές σε διάφορα πανεπιστήμια του κόσμου όπου ζητείται η ματαίωση των Αγώνων ή στην καλύτερη περίπτωση η διεξαγωγή τους σε άλλη περιοχή διότι όπως εκτιμούν ελλοχεύει κίνδυνος ευρείας και ταχύτατης μετάδοσης του ιού Ζίκα παγκοσμίως. Μάλιστα χαρακτηρίζουν ως «ανήθικη» τη διεξαγωγή των Αγώνων στο Ρίο καθώς θεωρούν ότι με δεδομένο ότι αναμένονται πάνω από μισό εκατομμύριο επισκέπτες υπάρχει ο κίνδυνος πολλοί να μολυνθούν από τον ιό και να τον μεταφέρουν στην πατρίδα τους και να εξελιχθεί σε παγκόσμια επιδημία.

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας και η οργανωτική επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο είναι απολύτως αρνητικοί σε τέτοια πρόταση και υπενθυμίζουν ότι δεδομένου ότι ο Αύγουστος είναι χειμερινός μήνας για τη χώρα υπάρχουν στατιστικά τότε τα λιγότερα κουνούπια Aedes aegypti –με το τσίμπημα των οποίων μεταδίδονται οι ιοί Ζίκα, Τσικουνγκούνια και ο δάγκειος πυρετός.

Η Βραζιλία πάντως είναι η χώρα με τα περισσότερα κρούσματα του ιού, σχεδόν ενάμισι εκατομμύριο άνθρωποι έχουν μολυνθεί από το 2015.