Αναταράξεις και πάλι στην Κεντροαριστερά. Αφορμή, αυτή τη φορά, το δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα» σύμφωνα με το οποίο στελέχη του χώρου ζητούν από τον Κώστα Σημίτη να ηγηθεί ενός μεταβατικού κεντροαριστερού σχήματος. Κύκλοι του πρώην πρωθυπουργού βέβαια έσπευσαν, χθες το πρωί κιόλας, να καταστήσουν σαφές ότι εκείνος δεν ενδιαφέρεται για ένα τέτοιο σενάριο.
Τα επιχειρήματα όσων προτάσσουν τη λύση Σημίτη αφορούν το βιογραφικό και την ηλικία του. Συνιδρυτής, λένε, του ΠΑΣΟΚ, πρωθυπουργός της ΟΝΕ αλλά και γεννημένος το 1936 –άρα όχι «επικίνδυνος» για τις φιλοδοξίες όσων πρωτοστατούν τώρα. Από την πλευρά όμως του πρώην πρωθυπουργού η διαρροή ήταν κατηγορηματική: «Ο Κώστας Σημίτης έχει τονίσει επανειλημμένως την ανάγκη ενός ρεύματος μεταρρύθμισης από όλες τις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς. Η επισήμανση αυτή δεν σημαίνει και την ανάληψη οργάνωσης αυτού του έργου. Το συγκεκριμένο έργο ανήκει σε αυτούς που συμμετέχουν σήμερα ενεργά στην πολιτική ζωή και εκπροσωπούν τις διάφορες τάσεις της Κεντροαριστεράς».

Σύμφωνα άλλωστε με ανθρώπους που συνομιλούν μαζί του, ο ίδιος δεν επιθυμεί να ηγηθεί οποιασδήποτε προσπάθειας ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς. Οχι μόνο επειδή φέρεται να θεωρεί ότι ο χώρος έχει ανάγκη από μια νέα ηγετική φιγούρα –την οποία δεν βλέπει στα πρόσωπα των υφιστάμενων αρχηγών –αλλά και γιατί φρονεί πως η παρουσία του στην πρώτη γραμμή θα μπορούσε να προκαλέσει κριτική, που θα εστίαζε στην εποχή της διακυβέρνησής του. Απομακρύνοντας έτσι, με παραπλανητικό τρόπο, τη συζήτηση από τα σημερινά προβλήματα.

ΤΙ ΕΙΠΕ. Ο Σημίτης βρέθηκε και στο δεύτερο τακτικό συνέδριο του Ποταμιού τον Φεβρουάριο αλλά και στη Συνδιάσκεψη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης πρόσφατα. Και από τα δύο πόντιουμ είπε περίπου το ίδιο πράγμα, προκαλώντας σε αμφότερες τις περιπτώσεις δυνατό χειροκρότημα από το ακροατήριο. Από το μεν ποταμικό συνέδριο μίλησε για την ανάγκη ανασύνθεσης της ευρύτερης Κεντροαριστεράς γιατί «χρειάζεται και ένας ισχυρός πόλος ανάμεσα στη Δεξιά και στην παράλογη και δίχως έρμα Αριστερά».

Από τη δε Συνδιάσκεψη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ζήτησε να γίνει επιτέλους η υπέρβαση της πολυδιάσπασης του χώρου και τόνισε ότι η επιτροπή διαλόγου και θέσεων που δημιούργησαν η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και ο επικεφαλής του Ποταμιού «είναι χρήσιμη αλλά δεν αρκεί». Οπως μάλιστα σημειώνουν στελέχη του ευρύτερου χώρου ο πρώην πρωθυπουργός, ο οποίος είναι θιασώτης της σύγκλισης όσων πιστεύουν στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, είχε εκφράσει την απορία του στους διοργανωτές για την απουσία του Σταύρου Θεοδωράκη από τη διήμερη Συνδιάσκεψη.

ΟΙ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΤΕΣ. Τις δύο αυτές σημιτικές δημόσιες τοποθετήσεις ερμήνευσαν κάποιοι ως ένδειξη ότι επιθυμεί να επανέλθει στην ενεργό πολιτική. Εξάλλου μεγάλο μέρος του ΠΑΣΟΚ, οι λεγόμενοι εκσυγχρονιστές, βλέπουν με καλό μάτι μια τέτοιου είδους ανάμειξη εκ μέρους του. Αυτό βέβαια δεν φαίνεται να ισχύει για το όλον ΠΑΣΟΚ. Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Παύλος Χρηστίδης, π.χ., όταν ρωτήθηκε για το θέμα απάντησε: «Κύκλοι που για δικούς τους λόγους εδώ και καιρό προσπαθούν να εμπλέξουν τον Κώστα Σημίτη, που αποτελεί κεφάλαιο για τον χώρο, στην τρέχουσα πολιτική διαδικασία πήραν αποστομωτική απάντηση από τον ίδιο. Ελπίζω να αντιληφθούν, έστω και τώρα, ότι με αυτό τον τρόπο όχι μόνο δεν συμβάλλουν στην υπόθεση της Κεντροαριστεράς, αλλά τελικά εκτίθενται».

ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ. Υψηλόβαθμο στέλεχος του Ποταμιού, από την άλλη, έλεγε ότι θεωρεί πως δεν υφίσταται θέμα εμπλοκής Σημίτη στα –κατά τα λεγόμενά του –διαδικαστικά. Σύμφωνα με την ίδια πηγή ο πρώην πρωθυπουργός είναι ιστορικό στέλεχος του χώρου, στο οποίο όλοι προστρέχουν και το οποίο άπαντες ακούν, εκείνος ωστόσο δεν ενδιαφέρεται να διαδραματίσει τέτοιου τύπου πρωταγωνιστικό ρόλο.

Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ. Ο Βαγγέλης Βενιζέλος χθες όταν κλήθηκε σε πρωινή εκπομπή να σχολιάσει την απάντηση του Σημίτη στο δημοσίευμα, τη χαρακτήρισε «πολύ σοβαρή και αυτονόητη δήλωση». Ο Νίκος Μπίστης, όμως, ένας από τους ανθρώπους που δημοσίως έχουν ταχθεί υπέρ της λύσης Σημίτη, με γραπτή του δήλωση υποστήριξε ότι επιμένει πως μόνο αυτός «θα μπορούσε να είναι η ομπρέλα που θα καλύψει τους πάντες, θα άρει παραλυτικές «καχυποψίες» και θα δώσει προοπτική στην παράταξη μέχρι το ιδρυτικό της συνέδριο».