Είτε μέσω σημάτων που έδωσαν οι χώρες του G7 μετά την πρόσφατη συνάντησή τους στο Τόκιο, είτε μέσω των τελευταίων διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με τους δανειστές, οι οικονομικά ισχυρές χώρες δείχνουν ότι αναγνωρίζουν όλο και περισσότερο πως τα προβλήματα που υπάρχουν σήμερα τον κόσμο χρειάζονται καινούργιες λύσεις για να αντιμετωπιστούν.

Πριν από τη συνάντηση του G7 αρκετές χώρες έδειξαν να καταλαβαίνουν ότι χρειάζεται να υπάρχουν αλλαγές στην οικονομική πολιτική τους. Η Γερμανία προειδοποίησε ότι δεν μπορούμε να βασιζόμαστε μόνο στη νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών και ζήτησε να υιοθετηθούν διαρθρωτικές αλλαγές. Και οι ΗΠΑ προειδοποίησαν την Ιαπωνία να μην παρέμβει για να ρίξει την αξία του γεν. Νωρίτερα, οι ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας συμπέραναν ότι πρέπει να δώσουν μεγαλύτερη έμφαση σε ελάφρυνση του χρέους της χώρας.

Οι ανεπτυγμένες οικονομίες θα πρέπει να δεχθούν συγχαρητήρια για την επιθυμία τους να περιλάβουν στην οικονομική πολιτική τους περισσότερες διαρθρωτικές αλλαγές και να κοιτάξουν πέρα από τη νομισματική πολιτική. Κάθε οικονομικό τρίμηνο που περνά χωρίς να υιοθετούν αξιόπιστα και συνολικά μέτρα ανάκαμψης της οικονομίας αυξάνει τις δυσκολίες που έχουν δημιουργηθεί στην προσπάθεια ενίσχυσης της ανάπτυξης. Οσο περνά επίσης ο καιρός χωρίς να υιοθετούνται τέτοια συνολικά μέτρα, περιπλέκεται ακόμη περισσότερο το πολιτικό ζήτημα που έχει προκαλέσει η άνοδος της δύναμης ακραίων και αντιδραστικών κομμάτων. Τα κόμματα αυτά έχουν ευνοηθεί από την ανεπαρκή ανάπτυξη των τελευταίων χρόνων, της οποίας τα οφέλη έχουν διανεμηθεί μόνο σε μια μικρή και ήδη ευκατάστατη ομάδα του πληθυσμού. Οσο περισσότερο καθυστερεί η αντιμετώπιση διαρθρωτικών εμποδίων στην ανάπτυξη τόσο πιο δύσκολη γίνεται η κατάσταση.

© Bloomberg News

Ο Μοχάμεντ ελ Εριάν είναι επικεφαλής οικονομολόγος της Allianz και πρόεδρος του Παγκόσμιου ΣυμβουλίουΑνάπτυξης του προέδρου των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα. Εχει διατελέσει επικεφαλής της PIMCO