«Σήμερα είναι μια σημαντική μέρα για την Ελλάδα» αναφέρει η κυβερνητική εκπρόσωπος σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του Eurogroup. Η Όλγα Γεροβασίλη αναφέρεται ιδιαίτερα στον δεσμευτικό οδικό χάρτη για το χρέος, εκτιμώντας ότι κλείνει ο φαύλος κύκλος της αβεβαιότητας.

Όλη η δήλωση:

«Η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος ολοκληρώθηκε με επιτυχία στο χθεσινό Eurogroup και θα υπάρξει εκταμίευση συνολικού ύψους 10,3 δισ. ευρώ σε δύο τμήματα.

» Από αυτά, 3,5 δισ. ευρώ θα αποδοθούν το επόμενο διάστημα στην πραγματική οικονομία, παρέχοντας πολύτιμη ρευστότητα.

» Η συμφωνία δεν αφορά μόνο την αξιολόγηση και τα διαρθρωτικά μέτρα αλλά και το χρέος. Για πρώτη φορά καταγράφεται ένας σαφής και δεσμευτικός οδικός χάρτης για την ελάφρυνση του χρέους.

» Με συγκεκριμένους στόχους και δέσμες παρεμβάσεων, σε βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο πλαίσιο. Και μάλιστα νωρίτερα από ό,τι προβλεπόταν στη συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού.

» Εξασφαλίστηκε για μακρύ χρονικό διάστημα η χρηματοδότηση της οικονομίας, με πολύ ευνοϊκούς όρους, διαψεύδοντας όσους επένδυσαν στην αποτυχία της χώρας, για μικροπολιτικό όφελος.

» Ο φαύλος κύκλος της αβεβαιότητας και της ύφεσης κλείνει και δημιουργούνται οι προϋποθέσεις εξόδου της χώρας στις αγορές. Η χώρα μπαίνει σε φάση οικονομικής σταθερότητας, τονώνεται η επενδυτική εμπιστοσύνη και η ελληνική οικονομία επιστρέφει σε θετικούς ρυθμούς.

» Η κυβέρνηση ήδη έχει κάνει τα επόμενα βήματα για την αναπτυξιακή προοπτική και αξιοποιεί αποτελεσματικά όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία.

» Η ανάπτυξη όμως δεν έχει νόημα χωρίς κοινωνική δικαιοσύνη και συνοχή. Έχουμε ήδη αποδείξει ότι πρωταρχικό μας μέλημα ήταν και είναι η δίκαιη κατανομή των βαρών στους Έλληνες πολίτες.

» Το ίδιο προοδευτικό κοινωνικό πρόσημο ισχύει και για την επόμενη ημέρα, της οικονομικής ανάκαμψης. Η εποχή που επιβαρύνονταν οι πολλοί για να απολαμβάνουν οι λίγοι έχει παρέλθει οριστικά.»