Project Syndicate

Αμερικανοί πολιτικοί συχνά χαρακτηρίζουν το σύγχρονο εμπόριο ως εχθρό της μεσαίας τάξης των ΗΠΑ, που έχει προκαλέσει πτωτικές πιέσεις στην απασχόληση και στους μισθούς. Τέτοιες φωνές ακούγονται και κατά την τρέχουσα προεκλογική εκστρατεία για την προεδρία στις ΗΠΑ. Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί επικρίνουν την Κίνα και την εμπορική συμφωνία των χωρών της ζώνης του Ειρηνικού –Trans-Pacific Partnership –ότι προκαλούν προβλήματα στους αμερικανούς εργαζομένους. Η αλήθεια όμως βρίσκεται αλλού.

Οσον αφορά το εμπόριο, η Αμερική πληρώνει σήμερα δικά της λάθη. Η χώρα ζει πέραν των δυνατοτήτων της εδώ και δεκαετίες και ο καταναλωτισμός έχει φτάσει στα ύψη. Ο μέσος ρυθμός αποταμίευσης στις ΗΠΑ έφτασε το 2015 το 2,6%, ποσοστό κατά πολύ χαμηλότερο από το 6,3% που ίσχυε τις τρεις τελευταίες δεκαετίες του 20ού αιώνα. Το ίδιο ισχύει και για άλλες χώρες όπως η Βρετανία, ο Καναδάς, η Φινλανδία, η Γαλλία, η Ελλάδα και η Πορτογαλία, οι οποίες έχουν μεγάλα εμπορικά ελλείμματα και αποταμιεύουν πολύ λιγότερο από ό,τι άλλες ανεπτυγμένες οικονομίες. Αντίθετα, χώρες όπως η Γερμανία, η Ιαπωνία, η Ολλανδία, η Νορβηγία, η Δανία, η Νότια Κορέα, η Σουηδία και η Ελβετία έχουν εμπορικά πλεονάσματα.

Καμία χώρα δεν μπορεί να ευημερεί για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να αποταμιεύει. Η Αμερική την έχει γλιτώσει γιατί έχει το πιο ισχυρό και διαδεδομένο νόμισμα στον κόσμο και επειδή αυτό της το επιτρέπουν οι λοιπές χώρες. Αυτό όμως μπορεί να μην κρατήσει για πάντα. Είναι καιρός οι πολιτικοί να πουν την αλήθεια ότι η μεγαλύτερη απειλή για το αμερικανικό όνειρο είναι το έλλειμμα που καταγράφεται στην αποταμίευση.

Ο Στίβεν Ρόουτς είναι πρώην πρόεδρος της Morgan Stanley Asia και υφηγητής στο Jackson Institute of Global Affairs του Πανεπιστημίου Γέιλ. Εχει γράψει το βιβλίο «Unbalanced: The Codependancy of America and China»