Η διοργάνωση του Κυπέλλου παραμένει πάντα στη σκιά του πρωταθλήματος στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Η κατάκτησή του όμως σημαίνει κούπα και οπωσδήποτε κάθε ποδοσφαιριστής θέλει να τη σηκώσει, ανεξάρτητα από το πόσους τίτλους έχει κατακτήσει.

Σαββατοκύριακο με τελικούς Κυπέλλων, λοιπόν, σε Αγγλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία.

ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΔΙΔΥΜΟ. Στο Βερολίνο θα αναμετρηθούν οι δύο καλύτερες ομάδες, η Μπάγερν και η Ντόρτμουντ. Κεντρικό πρόσωπο, ο Πεπ Γκουαρντιόλα που θα καθήσει για τελευταία φορά στον πάγκο της Μπάγερν καθώς στη συνέχεια μετακομίζει στο Μάντσεστερ για να αναλάβει τη Σίτι. Ακόμη, ο Ματς Χούμελς, ο 27χρονος στόπερ που ύστερα από επτά χρόνια αφήνει τη Βεστφαλία και θα ταξιδέψει στη Βαυαρία καθώς έχει υπογράψει στην Μπάγερν. Η Ντόρτμουντ έχει τρεις κατακτήσεις, τελευταία φορά το 2012 με το επιβλητικό 5-2 επί της σημερινής αντιπάλου της. Οσο για την πρωταθλήτρια Μπάγερν, είναι η πολυνίκης του θεσμού με 17 τίτλους. Η πρώτη διοργάνωση έγινε το 1935, διακόπηκε την περίοδο 1944-1952, ενώ το τρόπαιο έχουν κατακτήσει και δύο αυστριακές ομάδες (την περίοδο που η Γερμανία είχε προσαρτήσει την Αυστρία): το 1935 η Ραπίντ Βιέννης και το 1943 η Φερστ Βιένα.

ΤΟ ΑΝΤΙΟ ΤΟΥ ΖΛΑΤΑΝ. Τιμώμενο πρόσωπο έχει και ο τελικός στη Γαλλία. Η Παρί Σεν Ζερμέν θα αντιμετωπίσει σήμερα στο Σταντ ντε Φρανς τη Μαρσέιγ και αυτό είναι το αποχαιρετιστήριο παιχνίδι του Ζλάνταν Ιμπραΐμοβιτς καθώς έχει ανακοινώσει την αποχώρησή του από την πρωταθλήτρια Γαλλίας. Η Παρί θέλει το νταμπλ λοιπόν, ενώ η Μαρσέιγ με κατάκτηση του Κυπέλλου εξασφαλίζει θέση στο Γιουρόπα Λιγκ στο τέλος μιας απογοητευτικής χρόνιας. Η Μαρσέιγ έχει κατακτήσει δέκα φορές το Κύπελλο ενώ η Παρί εννέα. Η πρώτη διοργάνωση έγινε το 1918 με νικήτρια την Ολιμπίκ Παντέν (3-0 τη Λυών).

Συνέχεια με Αγγλία και τη διοργάνωση που εξιτάρει τους Αγγλους καθώς το Κύπελλο διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 1872. Στον πρώτο τελικό, στο Κένινγκτον Οβάλ στο Λονδίνο, οι Γουόντερερς νίκησαν 1-0 τους Ρόγιαλ Εντζινίερς παρουσία 2.000 θεατών.

ΓΙΟΥΝΑΪΤΕΝΤ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΙΛΕΩΣΗ. Στον σημερινό τελικό στο Γουέμπλεϊ η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ θα αντιμετωπίσει την Κρίσταλ Πάλας. Με νίκη θα φθάσει τα 12 τρόπαια και θα ισοβαθμίσει στη λίστα των νικητών την Αρσεναλ. Η Γιουνάιτεντ κατέκτησε για τελευταία φορά το Κύπελλο το 2004 (3-0 τη Μίλγουολ). Για την Κρίσταλ Πάλας είναι η δεύτερη συμμετοχή σε τελικό. Η πρώτη ήταν το 1990 πάλι κόντρα στην Γιουνάιτεντ που νίκησε 1-0 στο δεύτερο παιχνίδι (το πρώτο τέλειωσε 3-3). Ηταν ο πρώτος τίτλος της Γιουνάιτεντ με προπονητή τον σερ Αλεξ Φέργκιουσον.

ΙΤΑΛΙΚΟ CLASICO. Δυνατό είναι και το ζευγάρι του ιταλικού τελικού καθώς σήμερα στο Ολίμπικο της Ρώμης η Μίλαν θα αντιμετωπίσει την πρωταθλήτρια Γιουβέντους. Για τους Ροσονέρι είναι η ευκαιρία να εξασφαλίσουν ευρωπαϊκή συμμετοχή ύστερα από τρία χρόνια απουσίας. Επειτα από ακόμα μια προβληματική χρονιά η Μίλαν θα προσπαθήσει να σώσει την παρτίδα μέσω του Κυπέλλου καθώς με νίκη θα αγωνιστεί στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ. Η κάτοχος του τίτλου Γιουβέντους έχει κατακτήσει δέκα φορές τον τίτλο, ενώ η Μίλαν πέντε με τελευταία φορά το 2003. Η Γιουβέντους στοχεύει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στο νταμπλ και ασφαλώς είναι το φαβορί. Η πρώτη διοργάνωση του Κυπέλλου στην Ιταλία έγινε το 1922 αλλά διακόπηκε αμέσως και ξανάρχισε το 1936, για λίγο. Ο πόλεμος έφερε νέα διακοπή και η διοργάνωση επανήλθε το 1958.

ΓΙΑ ΤΟ ΝΤΑΜΠΛ Η ΜΠΑΡΤΣΑ. Το δεύτερο συνεχόμενο νταμπλ διεκδικεί αύριο στο Βιθέντε Καλντερόν και η Μπαρτσελόνα, η οποία αντιμετωπίζει στον τελικό τη Σεβίλλη. Ο Μέσι και η παρέα του θα έχουν να αντιμετωπίσουν μια σκληροτράχηλη ομάδα, με τον Ουνάι Εμερι στον πάγκο, που ξέρει να αμύνεται και να επιτίθεται σωστά. Οι Μπλαουγκράνα έχουν κατακτήσει 27 φορές το Κύπελλο, ενώ η ομάδα της Ανδαλουσίας πέντε, με τελευταία φορά το 2010 (2-0 την Ατλέτικο Μαδρίτης στο Καμπ Νου). Επίσημα η πρώτη διοργάνωση του Κυπέλλου Ισπανίας είναι το 1903, ωστόσο έναν χρόνο νωρίτερα διοργανώθηκε τουρνουά για την στέψη του βασιλιά Αλφόνσου ΙΓ’. Η διοργάνωση αυτή δεν αναγνωρίζεται από την ισπανική ομοσπονδία. Το 1937 την περίοδο του Εμφυλίου διοργανώθηκε στην περιοχή των Δημοκρατικών το Κύπελλο της Ελεύθερης Ισπανίας, που επίσης δεν αναγνωρίζεται από την ομοσπονδία.