Ρεκόρ χρήσης κατέγραψαν τον Απρίλιο τα κοινόχρηστα ποδήλατα του Δήμου Χανίων. Οι ενοικιάσεις – όπως τονίζει με ενθουσιασμό σε ανακοίνωσή του ο Δήμος – αυξήθηκαν κατά περίπου 50% σε σχέση με τον Μάρτιο, προσεγγίζοντας τις 1.500.

Αυτό σημαίνει πως το κάθε ποδήλατο χρησιμοποιήθηκε τουλάχιστον μία φορά τη μέρα κατά μέσον όρο.Ο Δήμος αναφέρει πως αυτό είναι το υψηλότερο πλήθος μηνιαίων ενοικιάσεων που έχει καταγραφεί από την εκκίνηση λειτουργίας του συστήματος κοινόχρηστων ποδηλάτων τον Σεπτέμβριος του 2015.

Τα 40 ποδήλατα που διατίθενται στους πολίτες έχουν προσφέρει συνολικά από την εκκίνηση λειτουργίας του συστήματος περίπου 6.500 ενοικιάσεις.

Τα παραπάνω στοιχεία αν μη τι άλλο δείχνουν πως οι Χανιώτες αγαπούν το ποδήλατο και το χρησιμοποιούν για τις καθημερινές τους μετακινήσεις.

Ιστορικό υψηλό καταγράφηκε στις 3 και 17 Απριλίου με 80 ενοικιάσεις (2 ενοικιάσεις ανά ποδήλατο).Τα νούμερα γίνονται ακόμη πιο σημαντικά, αν κανείς συνυπολογίσει ότι το σύστημα καλύπτει μόνο ένα μικρό μέρος της πόλης και ότι λειτουργεί από τις 9 π.μ. έως τις 9 μ.μ.

Οι Χανιώτες χρησιμοποιούν τα κοινόχρηστα ποδήλατα για τις μετακινήσεις τους

Σε περιβαλλοντικούς όρους εκτιμάται ότιη παρατηρηθείσα χρήση έχει επιτύχει την αποφυγή της εκπομπής περισσότερων από 2 τόνους διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, καθώς και την εξοικονόμηση περίπου 1,5 τόνου καυσίμων(υπολογίζεται ένας μ.ο. υποκατάστασης διαδρομών με αυτοκίνητο από ποδήλατο της τάξης του 30%).

Φαίνεται πως το δημόσιο ποδήλατο – σημειώνει ο Δήμος με βάση τα στοιχεία της αύξησης – έχει γίνει το βασικό μέσο μετακίνησης στην παλιά πόλη και πέριξ αυτής.«Περαιτέρω, δεν έχουν σημειωθεί παρά ελάχιστες απόπειρες κλοπών ή βανδαλισμών, κάτι που δείχνει ότι το σύστημα έχει αγκαλιαστεί τόσο από την τοπική κοινωνία όσο και από τους πολλούς επισκέπτες της πόλης».

Οι πολίτες πάντως ζητούν επέκταση των σταθμών κοινόχρηστων ποδηλάτων και έξω από το Κέντρο της πόλης όπως στους Αγίους Αποστόλους, την Ευαγγελίστρια στην Χαλέπα, στην οδό Δαγκλή. Από την πλευρά του ο Δήμος αναφέρει στην ανακοίνωση που εξέδωσε ότι σκοπεύει στην περαιτέρω ανάπτυξη του δικτύου των σταθμών ποδηλάτων «έτσι ώστε να εξυπηρετούν καλύτερα όλο και περισσότερο κόσμομε στόχο τη διαρκή αναβάθμιση του περιβάλλοντος της πόλης, τη μείωση του κυκλοφοριακού και εν τέλει τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην πόλη».

«ΟΡΘΟΠΕΤΑΛΙΕΣ»πεταλάρουν και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Follow us στο twitter@orthopetaliesή στο FacebookOrthopetalies blogγια καθημερινή ενημέρωση