Μαύρο έχει πέσει στην εικόνα μιας μελλοντικής κυβερνητικής συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ με τις σχέσεις Γεννηματά και Τσίπρα να έχουν οδηγηθεί στο χειρότερο ενδεχομένως σημείο από την ανάδειξη της πρώτης στην αρχηγία του ΠΑΣΟΚ. Ακόμη και οι μικροπαρεξηγήσεις που είχαν δημιουργηθεί τη νύχτα των εκλογών ανάμεσα σε Αλέξη και Φώφη για το αν στην τηλεφωνική τους επικοινωνία είχε γίνει συζήτηση περί πιθανότητας συμμετοχής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στη νέα κυβέρνηση κάποια στιγμή ξεπεράστηκαν.

Ομως στην παρούσα φάση ένα τείχος εμποδίζει την πολιτική επικοινωνία των δύο πολιτικών αρχηγών. Η Φώφη Γεννηματά στο κλείσιμο της Συνδιάσκεψης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ανέφερε ότι ο Πρωθυπουργός έχει εξελιχθεί σε δεξί χέρι του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σχολιάζοντας επιπροσθέτως πως το μέλλον της Ελλάδας έχει αφεθεί στα χέρια μαθητευόμενων μάγων. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει κάνει τις επιλογές της και προφανώς μια συμμετοχή σε κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ δεν εντάσσεται σε αυτές.

Τα πράγματα οδηγήθηκαν σε οριακό σημείο όταν το ΠΑΣΟΚ στη φάση της εμπλοκής της διαπραγμάτευσης με αφορμή το πακέτο των προληπτικών μέτρων έκανε λόγο για 4ο Μνημόνιο ζητώντας επίμονα από την κυβέρνηση να παραιτηθεί. Τότε η απάντηση ήρθε από τον Αλέξη Τσίπρα στην ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ όταν τής επιτέθηκε σχολιάζοντας καυστικά την άρνησή της να στηρίξει τα επιχειρήματα της ελληνικής κυβέρνησης την ώρα που τα σοσιαλιστικά κόμματα της Ευρώπης –τα αδελφά κόμματα του ΠΑΣΟΚ δηλαδή –υποστήριζαν με πάθος την άρνηση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να πάρει νέα μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ.
Πίσω από την όξυνση της στάσης της Φώφης Γεννηματά στο Μαξίμου βλέπουν τη δυσαρέσκειά τους ότι το κόμμα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών ποντάρει περισσότερο στον ΣΥΡΙΖΑ παρά στο ΠΑΣΟΚ, κάτι που ενισχύεται και από τη συμμετοχή του Αλέξη Τσίπρα την ερχόμενη Παρασκευή στη συνάντηση των ηγετών τους στη Ρώμη. Τη δεύτερη μετά τη συνάντηση στο Παρίσι.
Ομως η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι η προσήλωσή της στην υπόθεση της ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς, παρά τα τερτίπια του Σταύρου Θεοδωράκη, είναι μονόδρομος για την επιβίωση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Η Γεννηματά έδωσε το στίγμα της ενώπιον ενός κομματικού ακροατηρίου μιλώντας για «αριστεριστές στις αυταπάτες αλλά νεοφιλελεύθερους στις νομοθετικές πράξεις με τη βοήθεια ακροδεξιάς απόληξης».

Δεν έκρυψε την ενόχλησή της για τα σενάρια που θέλουν τον Αλέξη Τσίπρα να απευθύνεται σε στελέχη της Κεντροαριστεράς ώστε να διευρύνει το κυβερνητικό σχήμα όταν αποφασίσει να προχωρήσει σε ανασχηματισμό. «Θέλουμε όλα τα στελέχη κοντά μας, συμμέτοχους στην προσπάθειά μας. Εκτός από εκείνους που αγωνιούν μόνο για μία καρέκλα της εξουσίας. Αυτούς τους χαρίζουμε στους άλλους. Ας τους έχουν, να τούς χαίρονται» είπε δηκτικά, ενώ ανάλογη επισήμανση είχε κάνει μία ημέρα πριν από το βήμα της Συνδιάσκεψης και ο Βαγγέλης Βενιζέλος.

«ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ…». Από την άλλη, και το Μαξίμου εμφανίζεται απρόθυμο να επιδιώξει πλέον συμπόρευση με το ΠΑΣΟΚ. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει ενοχληθεί σφόδρα από την αντιπολίτευση της Φώφης Γεννημματά και από το ύφος της κριτικής που ασκεί η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στο πρόσωπό του. «Θα πάμε μόνοι μας δεν θέλουμε κανέναν» λένε στελέχη του Μαξίμου που γνωρίζουν τις διαθέσεις του Αλέξη Τσίπρα.

Και ίδιος ο Πρωθυπουργός όμως λέει στους συνομιλητές του ότι «τώρα που έχουν περάσει τα δύσκολα δεν έχουμε την ανάγκη κανενός», μη κρύβοντας τη δυσφορία του για τη γραμμή της Χαριλάου Τρικούπη. Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει ότι όταν θα προχωρήσει σε αναδόμηση του κυβερνητικού σχήματος δεν θα επιδιώξει ανοίγματα στον χώρο της Κεντροαριστεράς. Προφανώς και θα συνδυάσει την επιχειρούμενη διεύρυνση στον ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που θα αποτυπωθεί στο συνέδριό του, με τον εμπλουτισμό της κυβέρνησης και με προσωπικότητες από τον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας που έχουν διαρρήξει τις σχέσεις τους με το ΠΑΣΟΚ.