Φρένο πατάει η αγορά ακριβών έργων τέχνης, όπως τουλάχιστον δείχνουν τα πιο πρόσφατα στοιχεία του οίκου δημοπρασιών Sotheby’s. Στην τελευταία δημοπρασία ιμπρεσιονιστικής και μοντέρνας τέχνης το ποσό των δημοπρασιών ήταν πολύ χαμηλότερο από τα 165 εκατ. δολάρια που είχε θέσει ως στόχο ο οίκος, αφού ήταν μειωμένο κατά 61%. Μάλιστα, 21 από τις συνολικά 62 σειρές έργων δεν πουλήθηκαν λόγω έλλειψης ικανοποιητικής ζήτησης.

Η αγορά των ακριβών έργων τέχνης φαίνεται ότι έχει μπει σε φάση διόρθωσης, αναφέρουν πλέον ανοικτά αναλυτές της Goldman Sachs που έχουν βάλει στο μικροσκόπιο τον κλάδο.

Η μεγάλη μείωση των ποσών που δαπανώνται το τελευταίο διάστημα για ακριβά έργα τέχνης αντικατοπτρίζει την ανησυχία των επενδυτών και των συλλεκτών για τις εξελίξεις των αγορών σε παγκόσμιο επίπεδο, ανέφεραν ακόμη δημοπράτες. Αυτό συμβαίνει επειδή πολλοί επενδυτές που μέχρι πρόσφατα δαπανούσαν μεγάλα ποσά για έργα τέχνης, τώρα είναι πιο συντηρητικοί, καθώς έχουν δεχθεί πλήγμα από την πτώση των τιμών του πετρελαίου, τη μείωση των αποδόσεων των hedge funds στα οποία έχουν τοποθετήσει χρήματα και τη γενικότερη αναταραχή που επικρατεί το τελευταίο διάστημα σε χρηματιστήρια, συνάλλαγμα και πρώτες ύλες.

Τα στελέχη των οίκων δημοπρασιών όπως οι Sotheby’s και Christie’s πάντως δεν χάνουν την αισιοδοξία τους. Οπως λέει ο Τοντ Λέβιν, διευθυντής του Levin Art Group στη Νέα Υόρκη, τα καλά κομμάτια εξακολουθούν να συγκεντρώνουν αυξημένο ενδιαφέρον. Ο ίδιος προσθέτει πάντως ότι πολύ ακριβά έργα τέχνης δεν αλλάζουν πλέον χέρια ανοικτά, αλλά σε δημοπρασίες ιδιωτικού τύπου. Παράλληλα, επειδή πολλοί κάτοχοι ακριβών έργων τέχνης βλέπουν ότι αυτό το διάστημα η αγορά δεν είναι τόσο καλή, προτιμούν να μην τα βγάλουν στην αγορά μέχρι να βελτιωθούν οι συνθήκες.

© Bloomberg News

Είναι ενδεικτικό ότι ορισμένα από τα έργα που ήθελε να δημοπρατήσει ο Sotheby’s με στόχο να πιάσουν από 15 έως 20 εκατ. δολάρια το ένα δεν συγκέντρωσαν ούτε μία προσφορά. Πρόκειται για κατάσταση που αντικατοπτρίζει τις τρέχουσες εξελίξεις στην αγορά, όπως εκτιμούν στελέχη του Sotheby’s.