Θέμα ριζικών αλλαγών στα εργασιακά με έμφαση στις ομαδικές απολύσεις και στον συνδικαλιστικό νόμο επανέρχεται στο τραπέζι. Αλλαγές στα δύο αυτά καυτά ζητήματα –μαζί με τον κατώτατο μισθό –προβλέπονται ήδη στο τρίτο Μνημόνιο που ψηφίστηκε τον περασμένο Ιούλιο και όπως όλα δείχνουν η συζήτηση θα ανοίξει από τους δανειστές ενόψει της δεύτερης αξιολόγησης του Οκτωβρίου. Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος (σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι) παραδέχθηκε χθες ότιτο ΔΝΤ ζητεί την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, αν και ο ίδιος έδωσε τη διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να γίνουν ομαδικές απολύσεις.Παράλληλα, ο υπουργός δήλωσε ότι αυτή τη στιγμή δεν βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μειώσεις μισθών αναφερόμενος στον αυτόματο κόφτη δαπανών που αναμένεται να αποφασιστεί στο Eurogroup της 24ης Μαΐου.

Τονίζεται ότι στις 30 Μαΐου θα επαναληφθεί η διαπραγμάτευση, σε τεχνικό επίπεδο, της κυβέρνησης και των θεσμών για τις αλλαγές που θα γίνουν στα εργασιακά και ειδικότερα στον καθορισμό του κατώτατου μισθού, σε ομαδικές απολύσεις, συμβάσεις εργασίας και απεργιακό νόμο.

Πρόεδρος της σχετικής επιτροπής είναι ο 62χρονος ολλανδός καθηγητής των Οικονομικών της Εργασίας στο Πανεπιστήμιο του Τίλμπουργκ Jan van Ours, πρόεδρος της Ενωσης των Ευρωπαίων Εργατολόγων την περίοδο 2011-2014.

Η επιτροπή θα υποβάλει πόρισμα για το καθεστώς που ισχύει σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο σε ό,τι αφορά τις ομαδικές απολύσεις, τη συλλογική δράση και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Τα τρία, δηλαδή, αγκάθια τόσο για τις προηγούμενες κυβερνήσεις όσο και για τη σημερινή, η οποία έχει δεσμευτεί να τα ευθυγραμμίσει «με βάση τις βέλτιστες πρακτικές στην ΕΕ. Η συγκριτική ανάλυση θα γίνει με βάση δύο μελέτες της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας οι οποίες έχουν γίνει και αποτυπώνουν τις διαφοροποιήσεις που υπάρχουν από χώρα σε χώρα, αλλά και τις αποκλίσεις του ελληνικού νομοθετικού πλαισίου πριν και μετά τα Μνημόνια σε σχέση με ό,τι εφαρμόζεται διεθνώς.

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΒΕΤΟ. Το σημαντικότερο ζήτημα που θα εξετάσει η επιτροπή είναι η αλλαγή στον θεσμό των ομαδικών απολύσεων και ειδικότερα το υπουργικό βέτο στις ομαδικές απολύσεις που διατηρείται στην Ελλάδα (διοικητικός έλεγχος υπάρχει μόνο στην Ολλανδία).

Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας έχει αφήσει «ανοικτό» το ενδεχόμενο ενίσχυσης του ρόλου του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας αντί του υπουργού. Θέμα υπάρχει ως προς την υποχρέωση αιτιολόγησης των απολύσεων, καθώς και με την έλλειψη σχεδίων προστασίας των απολυομένων. Επίσης θα συζητηθεί ο περιορισμένος, σε σύγκριση με άλλες χώρες, χρόνος προειδοποίησης για την κήρυξη απεργιών. Η Επιτροπή θα ελέγξει, επιπλέον, τις συνδικαλιστικές διευκολύνσεις που δίνονται (άδειες, απαγόρευση απόλυσης κ.ά.) και το καθεστώς της διαιτησίας για την επίλυση εργατικών διαφορών.

Στην ατζέντα περιλαμβάνεται και ο κατώτατος μισθός που αποτελούσε για δεκαετίες αντικείμενο συλλογικής διαπραγμάτευσης μεταξύ της ΓΣΕΕ και των εργοδοτικών οργανώσεων (και καθολικής ισχύος της ΕΓΣΣΕ) και μειώθηκε με νόμο το 2012 κατά 22% έως 32%, από τα 751 ευρώ στα 586,08 για τους άνω των 25 ετών και στα 510,95 ευρώ για τους κάτω των 25 ετών.

Σε άλλες χώρες ο κατώτατος μισθός ορίζεται νομοθετικά, ενώ για την Ελλάδα έχει ψηφιστεί να ισχύσει κάτι αντίστοιχο, κατόπιν διαβούλευσης, από την 1/1/2017 (με βάση την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, τα επίπεδα παραγωγικότητας, ανταγωνιστικότητας, της απασχόλησης κ.ά.), χωρίς να είναι βέβαιες οι προσαυξήσεις για τις τριετίες (που έχουν διατηρηθεί «παγωμένες» αλλά παραμένουν στο στόχαστρο) και το επίδομα γάμου.