«Χωρίς αναδιάρθρωση του (ελληνικού) χρέους, δεν υπάρχει καμία βιώσιμη λύση των προβλημάτων», υποστηρίζει ο Τζέισον Φέρμαν, επικεφαλής οικονομολόγος του Λευκού Οίκου και τονίζει ότι, όσο νωρίτερα αντιμετωπιστεί αυτό το θέμα, τόσο το καλύτερο, για τις επενδυτικές και αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας. Αναδεικνύει δε την σημασία των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και της υπεύθυνης δημοσιονομικής πολιτικής.

«Οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν εδώ και χρόνια όλες τις πλευρές να συνεργάζονται εποικοδομητικά. Αυτή τη στιγμή μία αναδιάρθρωση του ελληνικού βάρους χρέους είναι το σημαντικότερο σημείο. Χωρίς αυτήν δεν υπάρχει καμία βιώσιμη λύση των προβλημάτων», δηλώνει ο κ. Φέρμαν σε συνέντευξή του στην γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt

ενώ, απαντώντας σε ερώτηση, γιατί θα έπρεπε να γίνει τώρα η σχετική διαπραγμάτευση για περαιτέρω παραχωρήσεις, αφού η Ελλάδα ως το 2022 δεν χρειάζεται σχεδόν να εξυπηρετήσει δάνεια, τονίζει: «Διότι οι προσδοκίες του μέλλοντος είναι κεντρικής σημασίας. Όταν μια επιχείρηση ή μια χώρα κουβαλάει ένα βάρος χρέους το οποίο έχει γίνει ασήκωτο, επηρεάζει το ερώτημα του τι θα γίνει μελλοντικά με αυτό το βάρος χρέους. Ήδη σήμερα επενδύσεις και ανάπτυξη. Όσο νωρίτερα αντιμετωπιστεί αυτό το θέμα, τόσο το καλύτερο. Είναι ενθαρρυντικό ότι όλες οι πλευρές έχουν δείξει την διάθεση να μιλήσουν για το δημόσιο χρέος».

Ο κ. Φέρμαν επισημαίνει ακόμη, ερωτώμενος σχετικά, ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι απολύτως σημαντικές στην Ελλάδα. «Οι Έλληνες πρέπει να κάνουν μια υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική και να ξεκινήσουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Αλλά το θέμα δεν είναι ‘είτε … είτε’, αλλά ‘και …και’», δηλώνει χαρακτηριστικά.

«Οι Ελληνες είναι καχύποπτοι με την ελάφρυνση του χρέους, καθώς βρίσκονται αντιμέτωποι με νέο κύμα φόρων» αναφέρει σε δημοσίευμα του το Bloomberg.

Επικαλούμενο μαρτυρίες ελλήνων πολιτών το δημοσίευμα αναφέρει ότι οι Ελληνες δεν συμμερίζονται την πεποίθηση του Πρωθυπουργού ότι η έναρξη των συνομιλιών για την ελάφρυνση του χρέους είναι ένα βήμα μπροστά για την Ελλάδα. Αντίθετα ανησυχούν ότι οι τελευταίες αυξήσεις στο φόρο εισοδήματος και τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης που φέρνει η ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου θα κλείσει τα καταστήματά τους.

«Μετά από χρόνια ύφεσης, τα μέτρα αυτά πληγώνουν όλους», δηλώνει στο πρακτορείο ο Ηλίας Λέκκος, επικεφαλής οικονομολόγος της Τράπεζας Πειραιώς Α.Ε. στην Αθήνα. «Ωστόσο, όσο αυξάνεις τους φόρους και όσο κάνεις περικοπές, το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% δεν είναι εφικτό. Ή αν επιτευχθεί, θα είναι το κόστος μιας τεράστιας ύφεσης.

Για το Brexit

Παράλληλα ο επικεφαλής του Οικονομικού Συμβουλίου του Λευκού Οίκου, Τζέισον Φέρμαν προειδοποίησε ότι το Brexit θα πλήξει τη Βρετανία, την Ε.Ε. και την παγκόσμια οικονομία.

«Μπορεί να υπάρχουν διαφωνίες στο εάν οι ζημιές από το Brexit θα είναι μικρές, μέτριες ή μεγάλες, αλλά είναι σίγουρο ότι η έξοδος από την Ε.Ε. δεν θα ωφελήσει τη Βρετανία» τόνισε ο Αμερικανός αξιωματούχους.

«Ζημιά θα προκληθεί οπωσδήποτε στη Βρετανία, αλλά και στην Ευρώπη και στην παγκόσμια οικονομία» πρόσθεσε, στο ίδιο ύφος.

Καταλήγοντας, έσπευσε να καταστήσει σαφές ότι «αυτή τη στιγμή, δεν χρειαζόμαστε ακόμη μία πηγή αβεβαιότητας».

Σημειώνεται ότι προσφάτως, ο Μπαράκ Ομπάμα περιόδευσε στη Βρετανία, καλώντας τους Βρετανούς να παραμείνουν εντός της Ε.Ε.

Ωστόσο, η έκκληση του Αμερικανού προέδρου δεν «έπιασε τόπο», καθώς οι δημοσκοπήσεις εξακολουθούν να προμηνύουν ένα ντέρμπι μεταξύ του «ναι» και του «όχι».