Την Κυριακή στη Βουλή φάνηκε να έχουν βρει κοινό βηματισμό. ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι συμφωνούν, άλλωστε, σε ένα πράγμα: ότι αρνούνται αμφότερα οποιαδήποτε συνεργασία με την παρούσα κυβέρνηση. Κι όμως το Σαββατοκύριακο που έρχεται οι δύο πόλοι της Κεντροαριστεράς, όπως όλα δείχνουν μέχρι αυτήν τη στιγμή, δεν θα συναντηθούν. Οργανώνουν δύο διαφορετικές πολιτικές εκδηλώσεις. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη πραγματοποιεί την Πανελλαδική της Συνδιάσκεψη και Το Ποτάμι συγκαλεί την Κυριακή τη ΜΕΣΥΑ, το ανώτατο συλλογικό του όργανο.
Και σαν να μην έφτανε αυτό, ο επικεφαλής του Ποταμιού θα απευθύνει χαιρετισμό στο συνέδριο της Δράσης, που λαμβάνει χώρα επίσης αυτό το Σαββατοκύριακο. Οπως και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης.
Πριν από περίπου μία εβδομάδα οι εκπρόσωποι Τύπου των δύο κομμάτων ανακοίνωσαν τη συγκρότηση –από το ΠΑΣΟΚ, Το Ποτάμι και τους λοιπούς όμορους σχηματισμούς –πέντε θεματικών επιτροπών ή workshops, όπως τις αποκαλούν μεταξύ τους, οι οποίες αποσκοπούν μέσα από τις εργασίες τους να συμβάλουν στην περιλάλητη ανασυγκρότηση του χώρου. Είναι το πρώτο έργο της επιτροπής θέσεων και διαλόγου που δημιούργησαν τα δύο κόμματα για να διερευνηθεί τυχόν δυνατότητα συμπόρευσής τους. Τα πέντε αυτά workshops καλούνται να συμφωνήσουν σε ένα προγραμματικό πλαίσιο.

Χθες το απόγευμα έγινε και η πρεμιέρα του πρώτου, για το κράτος και τους θεσμούς. Η επιλογή να ξεκινήσει ο διάλογος από τα θεσμικά ζητήματα δεν ήταν τυχαία. Στα των θεσμών η σύγκλιση –και κατ’ επέκταση η συμφωνία –είναι πολύ πιο εύκολη. Υπάρχει, όπως λένε οι συμμετέχοντες στην επιτροπή, «ταύτιση». Κοινώς, τα ακανθώδη ζητήματα αφήνονται για αργότερα.

ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ ΤΗΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ. Οπως, πάντως, επισημαίνει μέλος της επιτροπής θέσεων και διαλόγου με αφοπλιστική ειλικρίνεια, «η επιτυχία του όλου εγχειρήματος εξαρτάται από τις διαθέσεις των δύο αρχηγών, Φώφης και Σταύρου». Η ίδια πηγή θεωρεί ότι τα μέλη της επιτροπής θα κατορθώσουν να συμφωνήσουν σε κοινές θέσεις, αλλά δεν μπορεί να προβλέψει, προς το παρόν τουλάχιστον, τι θα αποφασίσουν οι κεφαλές των δύο κομμάτων. Παρότι διακηρύσσουν σε κάθε ευκαιρία την πίστη τους στην ανάγκη ανασυγκρότησης του χώρου.
Δεν είναι διόλου αμελητέο, άλλωστε, το γεγονός ότι η μεν Γεννηματά μιλά για Κεντροαριστερά, ο δε Θεοδωράκης για Κέντρο. Η χρήση άλλων όρων δεν είναι αθώα. Αντιθέτως, αποκαλύπτει τη διαφορετική τους προσέγγιση. Οι του Ποταμιού είναι κατηγορηματικοί σε αυτό, επαναλαμβάνουν σχεδόν μονότονα την ανάγκη «σύμπραξης του Κέντρου» και ζητούν «να μπουν στο παιχνίδι νέα πρόσωπα από το ριζοσπαστικό φιλελεύθερο Κέντρο» –βλέπε Δράση. Κατά τη διάρκεια των διεργασιών για τη συγκρότηση της επιτροπής θέσεων και διαλόγου επέμειναν –και πέτυχαν εν τέλει –να συμμετέχει κι ο Τέλης Αϊβαλιώτης της Δράσης. Κι όλα αυτά ενώ το ΠΑΣΟΚ πλέον, όποτε του δίνεται η ευκαιρία, αποκαλεί νεοφιλελεύθερο τον αρχηγό της ΝΔ.
Οπως πάντως σημειώνει άνθρωπος με γνώση των διεργασιών αλλά και των προσώπων, όσο απομακρύνεται από το μυαλό των δύο αρχηγών η πιθανότητα νέων εκλογών τόσο περισσότερο εστιάζει ο καθένας στους δικούς του σχεδιασμούς. Αυτή ακριβώς η εκτίμηση ίσως εξηγεί γιατί αυτό το Σαββατοκύριακο οι δρόμοι τους μπορεί να μη συναντηθούν.
Από Το Ποτάμι αναφέρουν ότι μέχρι τώρα δεν έχει λάβει πρόσκληση ο Σταύρος Θεοδωράκης για την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Σπεύδουν, ωστόσο, να τονίσουν ότι πρόκειται, απ’ ό,τι οι ίδιοι έχουν αντιληφθεί, για ένα στενά κομματικό event. Κι επικαλούνται το δημοσιευμένο πρόγραμμα της Συνδιάσκεψης, που περιλαμβάνει ομιλίες της προέδρου του ΠΑΣΟΚ, του προέδρου της ΔΗΜΑΡΘανάση Θεοχαρόπουλου και του εκπροσώπου των Κινήσεων Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία Γιάννη Τούντα.

Από τη Χαριλάου Τρικούπη, βέβαια, μιλούν για μια εκδήλωση που θα «σηματοδοτήσει το ξεκίνημα για μια νέα Κεντροαριστερά με όσες προοδευτικές δυνάμεις το επιθυμούν». Οσο για την απάντηση των στενών συνεργατών του Θεοδωράκη στην ερώτηση «Κι αν προσκληθεί τελικά;»; Λένε διπλωματικά «είμαστε πάντα ανοιχτοί στον διάλογο». Κι αυτοί όμως σκοπεύουν να συζητήσουν τα του οίκου τους αλλά και περί Κεντροαριστεράς την Κυριακή στο ανώτατο συλλογικό τους όργανο.

Το στοίχημα στην ανάλυση των ποταμικών είναι αν θα πετύχει η επιτροπή που έχουν συγκροτήσει τα δύο κόμματα. Αν θα καταφέρει δηλαδή να γίνει γνωστή στην περιφέρεια, να οργανώσει εκδηλώσεις, να δημιουργήσει ρεύμα στην κοινωνία. Ενα στοίχημα που εδώ και χρόνια ο χώρος χάνει.