Οχι εννέα, όπως συχνά επιμένει η κυβέρνηση, αλλά δεκαεννέα θα είναι τελικά οι αποκρατικοποιήσεις που θα κάνει το ΤΑΙΠΕΔ υπό την ομπρέλα του νέου υπερταμείου, σύμφωνα τουλάχιστον με το draft του Μνημονίου που διέρρευσε.

Σύμφωνα μάλιστα με την έκθεση συμμόρφωσης της Κομισιόν, τα έσοδα από το σύνολο των αποκρατικοποιήσεων στο πλαίσιο του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων και Επενδύσεων (ΤΑΕ) όπως θα αποκαλείται, και παρότι η κυβέρνηση πάσχιζε για το αντίθετο, θα κατευθυνθούν όλα στον μινώταυρο του χρέους! Το ίδιο θα συμβεί και με τα έσοδα από την πώληση μετοχών του ΤΧΣ.

Βάζοντας τέλος στις προσδοκίες πολλών υπουργών, το προσχέδιο αναφέρει ότι «το ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ ενέκρινε στις 26/4/2016 (σ.σ. Μ. Τρίτη) το επικαιροποιημένο στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης Asset Development Plan (ADP) το οποίο συμπεριλαμβάνει 19 συνολικά περιουσιακά στοιχεία, όπως είχε συμφωνηθεί από τον Δεκέμβριο 2015».

Αλλωστε, για να βγει ο λογαριασμός των 5,8 δισ. ευρώ που πρέπει να συγκεντρωθούν από ιδιωτικοποιήσεις την περίοδο 2016-2018, πρέπει στις υφιστάμενες να προστεθούν και νέες. Για ευνόητους λόγους, το νέο πρόγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ δεν έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του, το προηγούμενο ωστόσο περιελάμβανε 23 αποκρατικοποιήσεις όπως το 17% της ΔΕΗ, το 65% της ΔΕΠΑ, το 35% των ΕΛΠΕ, το 24% των ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ κ.ά.

Ακριβώς για να δεσμεύσει την κυβέρνηση, το προσχέδιο του Μνημονίου προβλέπει ως προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης «το σχέδιο με τις 19 ιδιωτικοποιήσεις να εγκριθεί από το ΚΥΣΟΙΠ και εν συνεχεία, τόσο η απόφαση του ΚΥΣΟΙΠ όσο και το ADP, να δημοσιευθούν σε ΦΕΚ. Το ADP θα συνιστά παράρτημα του Μνημονίου, αναπόσπαστο τμήμα της συμφωνίας, θα επικαιροποιείται ανά εξάμηνο από το ΤΑΙΠΕΔ και θα εγκρίνεται από το Υπουργικό Συμβούλιο ή το ΚΥΣΟΙΠ».

Η σύσταση του νέου Ταμείου αποτελεί προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, ενώ ώς τον Ιούνιο κυβέρνηση και θεσμοί πρέπει να έχουν καταλήξει στα μέλη του Εποπτικού Συμβουλίου (Supervisory Board), τα οποία θα κληθούν να επιλέξουν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου. Εως τον Σεπτέμβριο πρέπει να έχουν επιλεγεί τα μέλη του ΔΣ, προκειμένου τον Οκτώβριο να συνεδριάσει για πρώτη φορά. Τον Νοέμβριο θα επιλεγούν τα μέλη των ΔΣ των θυγατρικών του νέου Ταμείου (ΤΑΙΠΕΔ, ΕΤΑΔ, ΔΕΚΟ) «με την εξαίρεση του ΤΧΣ», σύμφωνα με το ίδιο κείμενο.