Σκληρή μάχη ορκίζεται να δώσει η πρόεδρος της Βραζιλίας, Ντίλμα Ρούσεφ, ένα βήμα πριν την αποπομπή της, δηλώνοντας ότι είναι ένα «αθώο θύμα».

«Έχω ορκιστεί να συνεχίσω να αγωνίζομαι για να επιστρέψω στην κυβέρνηση, εάν η πρόταση για αποπομπή μου γίνει δεκτή» δήλωσε στο BBC.

Η Ρούσεφ κατηγορείται ότι η κυβέρνησή της είχε χρησιμοποιήσει παράνομα λογιστικά τεχνάσματα για να κινητοποιήσει, με δημόσια έξοδα, υποστήριξη στο κυβερνών κόμμα πριν τις εκλογές. Η ίδια απαντά πως δεν υπήρχε τίποτε παράνομο στην τακτική που είχαν χρησιμοποιήσει σχεδόν όλοι οι προκάτοχοί της.

«Ναι, πιστεύω ότι πράγματι είμαι θύμα. Και φυσικά είμαι αθώα. Και την ίδια στιγμή είμαι ένα αθώο θύμα» είπε σε συνέντευξή της στο BBC.

«Αυτό που η κυβέρνησή μου και οι υποστηρικτές μου πιστεύουν είναι ότι η εν εξελίξει διαδικασία εναντίον μου είναι παράνομη, επειδή βασίζεται σε ένα ψέμα».

Και συνέχισε: «Αυτό που θα κάνουμε είναι να αντισταθούμε και με σκληρό αγώνα να βγούμε νικητές σε αυτή τη μάχη».

Μετά την ψηφοφορία στη Βουλή, κατά την οποία τα «παζάρια» των προηγούμενων ημερών δεν κατάφεραν να αντιστρέψουν το κλίμα και 367 βουλευτές είπαν «ναι» στην αποπομπή της Ρούσεφ, η πρόεδρος έκανε τηλεοπτικό διάγγελμα από το προεδρικό μέγαρο και διαβεβαίωσε πως δεν σκοπεύει να κάνει πίσω.

Το επόμενο, και τελευταίο στάδιο, της μάχης είναι η Γερουσία: Εκεί, η ψηφοφορία αναμένεται σε λίγες ημέρες και αρκεί η απλή πλειοψηφία για την παραπομπή της Ρούσεφ και την αυτόματη προσωρινή απομάκρυνσή της από το αξίωμα.

Πρόσφατες δημοσκοπήσεις που διεξάγονται από μεγάλες εφημερίδες της Βραζιλίας δείχνουν ότι η πλειοψηφία των 81 γερουσιαστών θα ψηφίσουν υπέρ της παραπομπής της Ρούσεφ σε δίκη.