Η αιφνίδια και με συνοπτικές διαδικασίες ψήφιση του επίμαχου νομοσχεδίου μέσα στο Σαββατοκύριακο δεν ταιριάζει σε μια δημοκρατία, σε μια ευνομούμενη πολιτεία που σέβεται τους πολίτες και τις αρχές του κράτους δικαίου. Οι φορείς της νομοθετικής λειτουργίας καλούνται με την ψήφο τους να αποφασίσουν αν θα συμπράξουν στη θέσπιση ενός ασφαλιστικού συστήματος που ευθέως παραβιάζει το Σύνταγμα και την ευρωπαϊκή δικαιοταξία. Με ποια αιτιολογία θα απορρίψουν τις αιτιάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου; Πώς θα παραβλέψουν ότι βάση ενός υγιούς ασφαλιστικού συστήματος είναι η εκτίμηση της εισφοροδοτικής ικανότητας και η πρόβλεψη ανάλογης εισφοροδοτικής υποχρέωσης; Στη βάση ποιων αναλογιστικών μελετών θα κρίνουν αν το εν λόγω σύστημα είναι αποτελεσματικό και βιώσιμο; Υπογραμμίζω ότι οι φερόμενες μελέτες που υπεβλήθησαν μόλις την παραμονή της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής ουδεμία σχέση έχουν με το παρόν νομοσχέδιο και σε κάθε περίπτωση με το ΕΤΑΑ. Αφορούν παλαιότερες μελέτες και εισηγήσεις υπηρεσιακών παραγόντων που δεν τεκμηριώνουν αναλογιστικά ούτε το ύψος των εισφορών ούτε τις παροχές. Το έλλειμμα αυτό τονίσαμε εξαρχής. Σ’ έναν απροκάλυπτα προσχηματικό διάλογο, χωρίς ουσιαστική βάση, το δικηγορικό σώμα αντιστάθηκε με σοβαρότητα και αποφασιστικότητα. Προέβαλε τις θέσεις του, χωρίς να λάβει απαντήσεις αλλά κάποιες «εκπτώσεις» με ορίζοντα τετραετίας. Πρόκειται για μια προδήλως προκλητική εκδήλωση μικροπολιτικής.

Επαναλαμβάνω ότι το νέο σύστημα στερείται ανταποδοτικότητας και επιβάλλει στους δικηγόρους δημευτικού χαρακτήρα εισφοροδοτική επιβάρυνση. Αποστερεί το μεγαλύτερο μέρος του προϊόντος της εργασίας τους και θέτει σε κίνδυνο ακόμη και τα αναγκαία μέσα αξιοπρεπούς διαβίωσής τους. Αυτή είναι η προοπτική του νομοσχεδίου για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος!

Η ψήφιση του νομοσχεδίου δεν συνιστά το τέλος του αγώνα του δικηγορικού σώματος για τη διαμόρφωση ενός ορθολογικού και δίκαιου ασφαλιστικού συστήματος. Τον λόγο θα έχει πλέον, μεταξύ άλλων, και η δικαστική λειτουργία.

Ο Βασίλης Ευστ. Αλεξανδρής είναι πρόεδρος της ολομέλειας των δικηγορικών συλλόγων της χώρας