Με στόχο την άμβλυνση των διαφορών μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και δανειστών πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης η τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group, μια προπαρασκευαστική συζήτηση πριν το έκτακτο Eurogroup της Δευτέρας, με τη συμμετοχή στελεχών και των τεσσάρων θεσμών.

Αντικείμενο της τηλεδιάσκεψης, στην οποία την Ελλάδα εκπροσώπησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, αποτέλεσε το συνολικό πακέτο μέτρων, αλλά και ο μηχανισμός αυτόματης διόρθωσης και τα εφεδρικά μέτρα, που αποτελεί και το μεγάλο αγκάθι των διαπραγματεύσεων Αθήνας-δανειστών.

Σε ανακοίνωση σχετική με την ατζέντα του Eurogroup της 9ης Μαΐου έγινε σαφές ότι μόνο με συμφωνία «πακέτο» για μεταρρυθμίσεις και χρέος θα γίνει εφικτή η αποδέσμευση νέων δόσεων για την Ελλάδα.

Αυτό σημαίνει ότι μέχρι τη Δευτέρα θα πρέπει να υπάρξει τελική συμφωνία για το βασικό πακέτο των 5,4 δισ. ευρώ, συμφωνία για τα «εφεδρικά μέτρα» ύψους 3,6 δισ. ευρώ και τον μηχανισμό που θα ενεργοποιεί την εφαρμογή τους και συναίνεση για τα μέτρα εξασφάλισης της βιωσιμότητας του χρέους.

Με αυτά τα δεδομένα είναι προφανές ότι δεν επαρκεί ο χρόνος μέχρι τη Δευτέρα, εκτιμούν οι γνωρίζοντες, οπότε απομακρύνεται το ενδεχόμενο για συμφωνία στο Eurogroup της 9ης Μαΐου με τα βλέμματα να στρέφονται στην τακτική συνεδρίαση των ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης στις 24 Μαΐου ή σε κάποια έκτακτη.

Ενδεικτική ήταν άλλωστε η δήλωση της εκπροσώπου του Β. Σόιμπλε που είπε ότι έχει υπάρξει κινητικότητα στα θέματα ουσίας της διαπραγμάτευσης, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι υπάρχουν ακόμη ανοιχτά σημεία και η αξιολόγηση δεν έχει ολοκληρωθεί.

«Η αξιολόγηση δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα και θα έχει ολοκληρωθεί μόνο όταν θα έχουμε -γνωρίζετε αυτόν τον τεχνικό όρο- ένα «Staff Level Agreement». Υπό αυτήν την έννοια αναμένουμε από τους θεσμούς να συνεχίσουν τις εργασίες προετοιμασίας», συμπλήρωσε.

Πλέον, το πιο λογικό και εφικτό σενάριο μοιάζει να είναι στο έκτακτο Eurogroup της Δευτέρας να συζητηθεί εκτενώς ο μηχανισμός αυτόματης δημοσιονομικής διόρθωσης, την Τρίτη να επιστρέψουν στην Αθήνα οι επικεφαλής των θεσμών με στόχο ένα «Staff Level Agreement» το οποίο, αν επιτευχθεί, θα επικυρωθεί από το επόμενο Eurogroup στα τέλη Μαΐου (ενώ στο τραπέζι έχει πέσει και η ιδέα για έκτακτο Eurogroup στις 18 Μαΐου) και παράλληλα οι θεσμοί θα έχουν καταλήξει στον τρόπο και τον χρόνο ποu θα γίνει η απομείωση του χρέους της Ελλάδας.