Το λάθος του το παραδέχθηκε. Αλλά είναι κάτι τέτοιο αρκετό για να γλιτώσει τον Ντέιβιντ Κάμερον από τη θύελλα που έφεραν στην Ντάουνινγκ Στριτ 10 οι αποκαλύψεις των Panama Papers για τις εξωχώριες δραστηριότητες του πατέρα του, Ιαν, και την εμπλοκή του σε αυτές; Για όσους διαδήλωσαν το πρωί της Παρασκευής έξω από την πρωθυπουργική κατοικία, η απάντηση είναι σαφής: ο βρετανός πρωθυπουργός «πρέπει να φύγει». Αλλά το πρόβλημα δεν είναι μόνο στους δρόμους.

Είναι και στο εσωτερικό των Τόρις, όπου κάποιες φωνές αμφισβητούν περισσότερο ή λιγότερο ηχηρά τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε την υπόθεση ο αρχηγός τους. Είναι και ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν που δηλώνει ότι υπάρχουν ακόμη αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με τα φορολογικά του αντιπάλου του. Επίσης και γερμανοί βουλευτές ζητούν από τον βρετανό πρωθυπουργό να ελέγξει τις βρετανικές υπερπόντιες κτήσεις που λειτουργούν ως φορολογικοί παράδεισοι.

«ΕΚΑΝΑ ΛΑΘΟΣ». Ο Ντέιβιντ Κάμερον καλείται να πείσει όλους αυτούς ότι «άντλησε τα διδάγματά του για το μέλλον». Πώς; Δηλώνοντας ότι υποτίμησε την αξία των εγγράφων σχετικά με τις εξωχώριες εταιρείες του πατέρα του και τη συμμετοχή του ίδιου σε αυτές έως το 2010. «Εκανα λάθος, θα έπρεπε να το είχα αντιμετωπίσει διαφορετικά» παραδέχθηκε και παράλληλα έδωσε στη δημοσιότητα τις φορολογικές του δηλώσεις και ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας ειδικής υπηρεσίας για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής στην οποία θα ηγούνται από κοινού οι φορολογικές Αρχές και η υπηρεσία καταπολέμησης του οικονομικού εγκλήματος.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως έχει εντοπίσει 2 δισ. στερλίνες σε φοροδιαφυγή σε υπεράκτιες εταιρείες από το 2010 και οι Αρχές διεξάγουν ήδη έρευνα σε 700 πρόσωπα που συνδέονται με τον Παναμά. Η νέα επιχειρησιακή ομάδα θα λάβει επιχορήγηση 10 εκατ. στερλίνες για να αρχίσει τη λειτουργία της ανέφερε η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τη δήλωση του οικονομικού έτους 2014-2015, ο Κάμερον πλήρωσε φόρους ύψους 75.898 στερλινών (94.082 ευρώ) επί εισοδήματος 200.307 στερλινών (248.297 ευρώ). Το εισόδημά του αποτελείται από μισθό ύψους 140.522 στερλινών, φορολογητέες δαπάνες 9.834 στερλίνες, 46.899 στερλίνες από το μισό του μεριδίου του ενοικίου που λαμβάνει από την οικογενειακή του οικία στο Λονδίνο και 3.052 στερλίνες από τόκους καταθέσεων.

Η δημοσιοποίηση των φορολογικών δηλώσεων –πρωτοφανής στην πολιτική ιστορία της Βρετανίας –κρίθηκε αναγκαία προκειμένου να αποδειχθεί ότι ο Κάμερον δεν είχε φορολογικά οφέλη από τη συμμετοχή του στις εταιρείες του πατέρα του.

ΝΕΑ ΒΟΜΒΑ. Στο μεταξύ, όμως, είχε σκάσει ακόμη μία βόμβα. Aυτή τη φορά ήταν από το Channel 4 και λέει ότι ο Ιαν Κάμερον είχε ακόμη μια εταιρεία στους φορολογικούς παραδείσους εκτός από την Blairmore Investment Trust στον Παναμά που μεταφέρθηκε στην Ιρλανδία και στην οποία ο βρετανός πρωθυπουργός κατείχε 5.000 μετοχές αξίας 30.000 στερλινών. Φαίνεται επίσης ότι ο Κάμερον γνώριζε για την ύπαρξη των ενοχοποιητικών εγγράφων εβδομάδες πριν από τη δημοσιοποίησή τους. Σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο, οι συνεργάτες του τον είχαν προειδοποιήσει πριν από μερικές εβδομάδες στις Ηνωμένες Πολιτείες για τη σχετική αποκάλυψη. Εκείνος τους είχε καθησυχάσει ότι όλα ήταν υπό έλεγχο. Κάτι που αποδείχθηκε ένα πολύ σοβαρό λάθος.

ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ. Το ερώτημα τώρα είναι πόσο σοβαρά θα το πληρώσει. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η υπόθεση θα έχει κόστος για τον ίδιο. Ενα μέρος μπορεί να το πληρώσει στις εκλογές της 5ης Μαΐου για τη δημαρχία του Λονδίνου. Ενώ έχει απέναντί του ένα κόμμα που δεν φαίνεται διατεθειμένο να επιτρέψει κι άλλες διολισθήσεις του είδους και μια αντιπολίτευση που είναι αποφασισμένη να κρατήσει το θέμα ψηλά.

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε ότι το Κοινοβούλιο πρέπει να μάθει περισσότερα για τις οικονομικές υποθέσεις του Κάμερον. «Δεν λέω ότι ο πρωθυπουργός έκανε κάτι που δεν έπρεπε. Πιστεύω, όμως, ότι υπάρχει ένα ζήτημα εδώ που πρέπει να διερευνήσει το Κοινοβούλιο» τόνισε ο ηγέτης των Εργατικών, ο οποίος πρόκειται να αναλάβει και σχετική πρωτοβουλία μετά την επιστροφή των βουλευτών από τις διακοπές του Πάσχα.

Το γεγονός ότι η υπόθεση δεν έχει κλείσει για τον βρετανό πρωθυπουργό πιστοποιείται και από τη διάθεση του βρετανικού Τύπου, ο οποίος αναφέρθηκε χθες με εκτενή δημοσιεύματα σε αυτήν φωτίζοντας και την παραμικρή λεπτομέρεια.