Χιλιάδες είναι οι αιτήσεις ασύλου που κατατέθηκαν προς τις ελληνικές αρχές τις τελευταίες δυο ημέρες από πρόσφυγες υπό το φόβο της επαναπροώθησής τους στην Τουρκία.

Όπως μετέδωσε το πρωί της Δευτέρας η τηλεόραση του Mega, μόλις τις τελευταίες 48 ώρες έχουν κατατεθεί 2.850 αιτήματα ασύλου στη Μυτιλήνη όπου ήδη βρίσκονται κοντά στις 3.000 παράτυπων μεταναστών.

Φαίνεται ότι σε σχέση με τα όσα είχαν δηλώσει οι ίδιοι άνθρωποι μέχρι τις 20/3, έχει αλλάξει άποψη ποσοστό που φθάνει μέχρι το 70%.

Όπως έλεγαν χαρακτηριστικά στελέχη της Frontex και υπό το φως αυτών των εξελίξεων, οι σημερινές επαναπροωθήσεις από Λέσβο και Χίο είναι «το μισό της μισής συμφωνίας».

Τη διαδικασία δυσκολεύει περαιτέρω το γεγονός ότι η Frontex δεν έχει αποστείλει ακόμα στην Αθήνα τα στελέχη που θα βοηθούσαν στην διευθέτηση των αιτήσεων ασύλου, κάτι που αναμένεται να γίνει από την Τετάρτη.

Θεωρείται λογικό ότι μέχρι να ενημερωθούν για τις διαδικασίες θα έχουν περάσει και άλλες κρίσιμες μέρες, με τις αιτήσεις ασύλου να πολλαπλασιάζονται.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της συμφωνίας η Frontex θα πρέπει να βρει αεροπλάνα μη στρατιωτικού τύπου για την επαναπροώθηση Σύρων στην Τουρκία ώστε αυτοί να μεταβαίνουν στα Άδανα και στο ειδικό κέντρο που έχει διαμορφωθεί εκεί στο πλαίσιο της συμφωνίας.