Σε όλο τον κόσμο υπάρχει η αίσθηση ότι έχουμε φθάσει στο τέλος μιας εποχής, ότι διαλύονται κοινωνίες που μέχρι σήμερα ήταν σταθερές. Ο κόσμος φοβάται ξανά για αποτυχία της δημοκρατίας.

Δεν υπάρχει κάποιος νόμος της φύσης που να λέει ότι κάθε 50-60 χρόνια θα καταρρέει ο παγκόσμιος καπιταλισμός. Η Μεγάλη Υφεση οδήγησε στην κεϊνσιανή επανάσταση στην οικονομία και στο νιου ντιλ στην πολιτική.

Εάν ο κόσμος πλέον είναι πολύ σύνθετος και απρόβλεπτος για τις κυβερνήσεις ή τις αγορές τότε πρέπει να ληφθούν μέτρα και να αλλάξουν οι θεωρίες. Οι πολιτικοί οφείλουν να επανεξετάσουν ιδεολογίες που δημιουργήθηκαν από τον φονταμενταλισμό των αγορών. Αυτό περιλαμβάνει την ανεξαρτησία των κεντρικών τραπεζών, τον διαχωρισμό της νομισματικής και της δημοσιονομικής πολιτικής, και την υπόθεση ότι οι αγορές δεν χρειάζονται κρατικές παρεμβάσεις.

Ο κόσμος πιστεύει ότι οι ηγέτες του έχουν ισχυρά οικονομικά εργαλεία που μπορεί να βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσης. Μπορεί να τυπωθούν νέα χρήματα και να μοιραστούν απευθείας στους πολίτες. Οι κατώτατοι μισθοί μπορεί να αυξηθούν για να μειωθούν οι ανισότητες. Για να εφαρμοστούν όμως τέτοιες δραστικές πολιτικές θα πρέπει να απορριφθούν οι θεωρίες που κυριάρχησαν στην οικονομία μετά τη δεκαετία του 1980, μαζί με τις θεσμικές συμφωνίες όπως είναι αυτή του Μάαστριχτ. Λίγοι όμως είναι έτοιμοι να αμφισβητήσουν τις οικονομικές θεωρίες που επικρατούσαν προ κρίσης. Το μήνυμα των σημερινών λαϊκών αντιδράσεων είναι ότι οι πολιτικοί πρέπει να εγκαταλείψουν τις προ κρίσης πολιτικές και να υιοθετήσουν μια επανάσταση στην οικονομική σκέψη. Εάν αρνηθούν να το κάνουν, μπορεί να το κάνει κάποιος άλλος για αυτούς.

Ο Ανατόλ Καλέτσκι είναι επικεφαλής οικονομολόγος και ένας εκ των προέδρων του Gavekal Dragonomics και συγγραφέας του «Capitalism 4.0, The Birth of a New Economy»