Η ανεργία στην ευρωζώνη παραμένει σε υψηλά επίπεδα –άνω του 10% –εδώ και έξι ολόκληρα χρόνια και δίνει ώθηση στην κινητικότητα των εργαζομένων μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι διαφορές που υπάρχουν στην απασχόληση μεταξύ των χωρών της ΕΕ κάνουν πολλούς να εγκαταλείπουν τη χώρα τους αναζητώντας δουλειά και καλύτερη τύχη αλλού, κυρίως στη Γερμανία.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Μαρία Κούνια από την Πορτογαλία. Η 22χρονη φοιτήτρια πολιτικός μηχανικός ετοιμάζεται πρώτη φορά στη ζωή της να πάει στο εξωτερικό για να βρει απασχόληση. Θεωρεί ότι η δουλειά της σερβιτόρας που θα κάνει για έξι μήνες σε ξενοδοχείο στην Κύπρο θα είναι μια καλή εμπειρία και μια ευκαιρία να «ξεσκονίσει» τα αγγλικά της. Αυτό πιστεύει ότι είναι απαραίτητο για να βελτιωθούν οι μακροπρόθεσμες προοπτικές της ώστε να βρει μόνιμη δουλειά. «Στην Πορτογαλία είναι πολύ δύσκολο να βρει κάποιος δουλειά στον κλάδο μου. Με την εμπειρία αυτή νομίζω ότι θα είναι ευκολότερο να μετακομίσω σε άλλη χώρα» λέει.

Τα στοιχεία που θα ανακοινώσει σήμερα η Eurostat αναμένεται να δείξουν ότι η μέση ανεργία στην ευρωζώνη διαμορφώθηκε τον Μάρτιο στο 10,3%. Αυτό δεν ισχύει βέβαια στη Γερμανία, όπου με βάση τα νέα χθεσινά στοιχεία η ανεργία παρέμεινε στα ιστορικά επίπεδα ρεκόρ 6,2%. Μόνο το 2015 η Γερμανία υποδέχτηκε πάνω από ένα εκατ. μετανάστες. Επειδή όμως πολλοί από αυτούς ενδέχεται να μην καταφέρουν να ενταχθούν στην αγορά εργασίας της χώρας, ο αριθμός των ανέργων μπορεί να καταγράψει άνοδο φέτος.

Η μεγαλύτερη οικονομία στην ευρωζώνη βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση από την Ελλάδα όπου η ανεργία φτάνει το 24,6%, την Ισπανία όπου είναι 20,5% και την Πορτογαλία όπου η ανεργία είναι 12,2%. Στις χώρες αυτές μάλιστα η ανεργία των νέων είναι πολύ υψηλότερη, γεγονός που ανάγκασε τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι να κάνει λόγο για «τραγωδία» που αντιμετωπίζουν οι νέοι.

Ερευνα της Deutsche Bank έδειξε ότι λόγω της κρίσης η κινητικότητα των εργαζομένων μέσα στην ευρωζώνη ήταν αυξημένη κατά 15% το 2013 σε σύγκριση με το 2007. Ενας από τους βασικούς προορισμούς των εργαζομένων είναι η Γερμανία. Οσοι εργαζόμενοι άλλων χωρών της ευρωζώνης θέλουν τώρα να πάνε εκεί για να δουλέψουν βρίσκονται αντιμέτωποι με αυξημένο ανταγωνισμό τόσο από εργαζομένους της Ανατολικής Ευρώπης όσο και από μετανάστες που προέρχονται από τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και αλλού. © Bloomberg News