Στην Κεντροαριστερά, όλοι αναγνωρίζουν ότι χρειάζονται πρωτοβουλίες που θα οδηγήσουν σε έναν νέο, προοδευτικό, μεταρρυθμιστικό φορέα. Και όλοι συμφωνούν πως για να επιτευχθεί ο συγκεκριμένος στόχος και να συσπειρωθεί ο κατακερματισμένος χώρος της σοσιαλδημοκρατίας, χρειάζεται διάλογος. Κάπου εδώ τελειώνουν οι διαπιστώσεις και οι συμφωνίες και αρχίζουν οι διαφωνίες. Υπό ποιες συνθήκες θα προχωρήσει ο διάλογος; Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι αρκετά δύσκολη, καθώς ο κάθε φορέας θέτει τους δικούς του όρους, δημιουργώντας προσκόμματα στην πρωτοβουλία Γεννηματά.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει ανοίξει τα χαρτιά της εδώ και καιρό. Με την επιστολή που έστειλε την προηγούμενη Παρασκευή προς τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη και τον πρόεδρο του ΚΙΔΗΣΟ Γιώργο Παπανδρέου προσπάθησε να επιταχύνει τις εξελίξεις. Προτείνει, σε πρώτη φάση, την έναρξη διαλόγου για τη δημιουργία ενός πολυκομματικού φορέα, με το κάθε κόμμα να διατηρεί την αυτονομία του. Στο ΠΑΣΟΚ εκτιμούν πως έχει φτάσει η ώρα ώστε να προχωρήσει το εγχείρημα και πως οι συνθήκες για την έναρξη ενός διαλόγου από μηδενική βάση είναι ώριμες.

Οι δύο παραλήπτες τις επιστολής μπορεί να μην κλείνουν τις πόρτες στην πρόταση της προέδρου του ΠΑΣΟΚ, προσπαθούν όμως να θέσουν επί τάπητος τις δικές τους θέσεις.

ΤΟ ΑΓΚΑΘΙ. Η απάντηση του Γιώργου Παπανδρέου, παρότι βλέπει θετικά την πρωτοβουλία της Φώφης Γεννηματά, περιπλέκει την κατάσταση. Και αυτό, διότι ζητάει να συμπεριληφθεί στον διάλογο των προοδευτικών, κεντροαριστερών δυνάμεων και ο ΣΥΡΙΖΑ. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μιλώντας στο Mega, προσπάθησε να ξεκόψει κάθε συζήτηση για συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ στον διάλογο για την ενωμένη Κεντροαριστερά, τονίζοντας πως θα εξηγήσει στον Γιώργο Παπανδρέου το γιατί η Κουμουνδούρου δεν έχει θέση σε αυτό το εγχείρημα. Αλλωστε, η ίδια στις κατά καιρούς δημόσιες τοποθετήσεις της έχει υποστηρίξει πως ο νέος φορέας θα πρέπει να σταθεί απέναντι τόσο στον λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ όσο και στον συντηρητισμό της ΝΔ.

Παράλληλα, προβληματισμό στη Χαριλάου Τρικούπη προκαλεί και ένα ακόμα σημείο της επιστολής Παπανδρέου. Εκείνο που αφήνει αιχμές για την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, υποστηρίζοντας ότι ανέκοψε μια σειρά ριζοσπαστικών μεταρρυθμίσεων που ξεκίνησε η κυβέρνησή του. Η αναφορά αυτή μεταφράζεται ως άμεση επίθεση στον Βαγγέλη Βενιζέλο, που ήταν την περίοδο εκείνη αρχηγός του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης.

Ακόμη ένας παράγοντας που μπερδεύει περισσότερο την εξίσωση του διαλόγου για την Κεντροαριστερά είναι η στάση που θα κρατήσει ο Βαγγέλης Βενιζέλος έναντι του Γιώργου Παπανδρέου. Παρότι δεν έχει ακόμη τοποθετηθεί δημόσια, θεωρείται δεδομένο πως δεν βλέπει με καλό μάτι τη συνύπαρξη με τον πρώην πρωθυπουργό, αφού τον θεωρεί διασπαστή και υπονομευτή του ΠΑΣΟΚ.

Επιφυλακτικός ως προς την πρόταση της Φώφης Γεννηματά υπήρξε στην απάντησή του ο Σταύρος Θεοδωράκης. Ο επικεφαλής του Ποταμιού απορρίπτει την άποψη πως η ανασυγκρότηση του χώρου μπορεί να προέλθει ως αποτέλεσμα κινήσεων στην κορυφή των κομμάτων της Κεντροαριστεράς. Αντίθετα, προκρίνει τη δημιουργία ενός Κοινοβουλίου του Κέντρου, στο οποίο θα συμμετέχουν προσωπικότητες από όλες τις δυνάμεις που έχουν προσδιορισμό στο Κέντρο και στη μεταρρύθμιση, αλλά και ανένταχτοι πολίτες. Παράλληλα, προκρίνει ενδεικτικά οκτώ προτάσεις, που σύμφωνα με τον ίδιο θα πρέπει να αποτελέσουν τη βάση του διαλόγου, ανάμεσα σε αυτές ένα νέο Σύνταγμα, ένας μικρότερος δημόσιος τομέας με μειωμένη σπατάλη, ώστε να επέλθει και μείωση της φορολογίας των πολιτών.

ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ. Η μόνη δύναμη του χώρου που εμφανίζεται εξαρχής θετική στον διάλογο είναι η ΔΗΜΑΡ, που συμμετέχει από την αρχή στη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Το Σαββατοκύριακο, κατά τη διάρκεια της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του κόμματος, ο πρόεδρός του Θανάσης Θεοχαρόπουλος συντάχθηκε με τη Φώφη Γεννηματά, συμφωνώντας με τη δημιουργία ενός πολυκομματικού φορέα που θα έχει ως τελικό στόχο το ενιαίο κόμμα. Πάντως, δείγμα της κινητικότητας που παρουσιάζει η Αγίου Κωνσταντίνου στην υπόθεση της Κεντροαριστεράς είναι και η επανεμφάνιση σε διαδικασία του κόμματος τριών πρώην βουλευτών έπειτα από αρκετό καιρό. Πρόκειται για τους Γιώργο Κυρίτση, Νίκο Τσούκαλη και Θωμά Ψύρρα.