Σύμφωνα με πηγές της Συγγρού κατά τη διάρκεια της συνόδου του Ευρωπαίκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί έκλεισαν τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι άμεσα ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε το λόγο και του είπε τα εξής:«Πως τολμάς να λες κάτι τέτοιο όταν αυτό οδήγησε σε ανθρωπιστική κρίση στην χώρα μου και σε ντροπή την Ευρώπη;».

Σύμφωνα με πληροφορίες ο ούγγρος πρωθυπουργός δεν έδωσε καμία απάντηση στον πρόεδρο της ΝΔ.

Απευθυνόμενος στους ομολόγους του επεσήμανε ότι «50.000 πρόσφυγες και μετανάστες είναι σήμερα εγκλωβισμένοι στη χώρα μου, πολλοί σε άθλιες συνθήκες στην Ειδομένη».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι το κόμμα του στηρίζει τη διαφαινόμενη συμφωνία μεταξύ της Ε.Ε. και της Τουρκίας, καθώς τη θεωρεί, όπως είπε «ύστατο μέτρο για να ανασχεθούν οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές στο Αιγαίο».

Επισήμανε, ωστόσο, ότι η συμφωνία αυτή έχει πολύπλοκα και σύνθετα στοιχεία και γι΄ αυτό «απαιτεί μεγάλη επιχειρησιακή επάρκεια από τις ελληνικές αρχές, αλλά και σημαντική στήριξη από την Ευρώπη, προκειμένου να υλοποιηθεί».

Σημείωσε, επίσης,» την ανάγκη να μην ατονήσει ο υφιστάμενος μηχανισμός μετεγκατάστασης, ώστε να μπορέσουν οι πρόσφυγες – οι οποίοι, σήμερα, βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη χώρα μας – να μετακινηθούν, να μετεγκατασταθούν σε ευρωπαϊκές χώρες».

Αναφερόμενος, τέλος, στις σχέσεις Ε.Ε. – Τουρκίας επισήμανα, τόνισε ότι « είναι ευπρόσδεκτη η προσέγγιση» των δύο πλευρών, «αρκεί να μη γίνονται εκπτώσεις από το ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Επίσκεψη στον Ασπρόπυργο

Σήμερα, Παρασκευή, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επισκέπτεται τον Ασπρόπυργο, προκειμένου να ακούσει από κοντά τα θέματα που απασχολούν τους εργαζόμενους, τους τοπικούς φορείς και τους πολίτες.

Στις 9:30, θα βρεθεί σε εταιρία logistics, που εδρεύει σε μια περιοχή που αποτελεί το βασικό διαμετακομιστικό κέντρο της Αττικής. Ενώ στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον δήμαρχο Ασπροπύργου Νίκο Μελετίου, το Δημοτικό Συμβούλιο, καθώς και με τοπικούς φορείς.