Η κατάσταση στην Ειδομένη είναι «άθλια» όμως η εικόνα της είναι τιμητική για την προσπάθεια που καταβάλλει η Ελλάδα για να την βελτιώσουν τόνισε το πρωί της Τετάρτης ο υπουργός Πολιτισμού, Αριστείδης Μπαλτάς στην τηλεόραση του Mega δίνοντας διευκρινίσεις για την χθεσινή του δήλωση περί εικόνας στην περιοχή «τιμητικής για την Ελλάδα».

«Είχα μια συνέντευξη Τύπου εφ’ όλης της ύλης και μίλησα ποιο είναι το καθήκον του υπουργείο μπροστά στην προσφυγική κρίση, είπα ότι καθήκον είναι όσο μπορεί να συνδράμει να αναδειχθεί ο πολιτισμός της Ελλάδας, και ο πολιτισμός της αυτό που εχει ως βασική συνιστώσα από αρχαιοτάτων χρόνων είναι η φιλοξενία ο σεβασμός του ξένου, το καλοσόρισμα του ξένου για να πάει εκεί που θέλει», είπε.

Και πρόσθεσε: «Σε αυτή τη λογική αυτό που γίνεται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα τιμά την ανθρωπότητα και τιμά την Ελλάδα. Η Ελλάδα βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, δεν μπορεί να σηκώσει ολόκληρο αυτό το φορτίο, το πρόβλημα των προσφύγων δεν είναι ελληνικό, είναι πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο, και σε αυτή τη λογική η Ελλάδα κάνει ο, τι μπορεί να αναδείξει τις παγκόσμιες διαστάσεις αυτού του προβλήματος».

Διασαφήνισε ότι το τιμητικό που εννοούσε χθες «είναι η προσπάθεια που κάνει η Ελλάδα όπως και λαός και κράτος και εθελοντές για να βοηθήσουν όσο μπορούν την άθλια κατάσταση απολύτως που βρίσκεται η Ειδομένη».

Πρόσθεσε ότι το κράτος έχει την ευθύνη και κάνει ο,τι μπορεί μαζί με τους εθελοντές «να βοηθήσουν τους ανθρώπους να φύγουν από την Ειδομένη» και «να πάνε στα κέντρα φιλοξενίας που είναι κάπως καλύτερη η κατάσταση, πιο συστηματική» και «τα οποία χτίζονται σε όλη την περιοχή γύρω με ραδγαίους ρυθμούς, αυτό είναι το τιμητικό για την Ελλάδα».