Ζητήματα που άπτονται της κυρίαρχης θέσης στην αγορά των ΔΕΗ και ΔΕΠΑ αναμένεται να θέσει στον Πάνο Σκουρλέτη ο επίτροπος Ενέργειας Μάρος Σέφκοβιτς που αύριο πρόκειται να συναντηθεί με τον έλληνα υπουργό.

Η περιοδεία του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες έχει σαν στόχο την επισκόπηση της προόδου που συντελείται από τα κράτη-μέλη αναφορικά με την περιβόητη Ενεργειακή Ένωση.

Αλλά το διακύβευμα, αποκτά άλλη διάσταση στην περίπτωση της Ελλάδας. Κι αυτό καθώς η επίσκεψη Σέφκοβιτς συμπίπτει με την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, το οποίο και συμπεριλαμβάνει αρκετές εκκρεμότητες γύρω από τα ενεργειακά.

Σε πρώτο πλάνο, βρίσκεται η υποχρεωτική μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στη λιανική κατά 25% βραχυπρόθεσμα και κατά 50% μέχρι το 2020. Την ανάγκη άλλωστε προσαρμονής με τη συγκεκριμένη μνημονιακή υποχρέωση είχε επισημάνει και η τελευταία έκθεση προόδου της Ελλάδας για την Ενεργειακή Ενωση, την οποία είχε εκδώσει η Κομισιόν το Νοέμβριο.

Εκτός από το θέμα της υψηλής συγκέντρωσης της αγοράς ηλεκτρισμού, μνεία στην έκθεση γινόταν και στις αντίστοιχες παθογένειες της αγοράς φυσικού αερίου. Συγκεκριμένα υπήρχε αναφορά στην κυρίαρχη θέση της ΔΕΠΑ προσθέτοντας ότι έχουν γίνει κάποια βήματα, παρότι οι αγορές της λιανικής παραμένουν νομικά μονοπώλια και οι πελάτες μη επιλέξιμοι με λίγες εξαιρέσεις.

Επεσήμαινε ωστόσο πως η υιοθέτηση του τελευταίου νόμου θα ολοκληρώσει την απελευθέρωση της αγοράς μέχρι το 2018 ενώ οφέλη για τον ανταγωνισμό αναμένεται να προκύψουν τόσο από το LNG, όσο και από τον αγωγό TAP.

Υψηλή φορολογία στην ενέργεια, εξοικονόμηση ενέργειας, οι στόχοι για τις ΑΠΕ, ήταν επίσης μερικά από τα θέματα που θίγονταν στην έκθεση και αναμένεται να τεθούν επί τάπητος στην επίσκεψη Σέφκοβιτς. Ειδικά η φορολογία σε φυσικό αέριο, ηλεκτρισμό αλλά και πετρελαιοειδή προιόντα, απέχει πολύ από τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους επιβαρύνοντας σημαντικά τα ενεργειακά κόστη.

Τέλος να σημειωθεί ότι η Κομισιόν σημείωνε και τα προβλήματα που υπάρχουν σε σχέση με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, την υποστελέχωσή της, καθώς και τους ελλιπείς πόρους της. Κι όλα αυτά σε μια περίοδο όπου η ΡΑΕ καλείται να έχει σημαντικό ρόλο για την εποπτεία της απελευθέρωσης της αγοράς, πόσο μάλλον ενόψει και της επικείμενης ενεργειακής ένωσης.