Ο Μάριο Ντράγκι είναι έτοιμος να ξεκινήσει τον 11ο γύρο της επικής μάχης που δίνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο του αποπληθωρισμού.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ και οι συνάδελφοί του έχουν υιοθετήσει σημαντικά μέτρα χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής για να τονώσουν τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη. Τέτοια μέτρα έχουν μάλιστα ληφθεί στις 10 από τις 47 συνεδριάσεις της ΕΚΤ στις οποίες έχει προεδρεύσει ο Ντράγκι από τότε που ανέλαβε τα ηνία της τράπεζας. Ομως η ζώνη του ευρώ διολισθαίνει συνεχώς προς τον αποπληθωρισμό.

Πλέον οι οικονομολόγοι που έλαβαν μέρος σε έρευνα του Bloomberg ενόψει της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, εκτιμούν σχεδόν ομόφωνα ότι ο Ντράγκι θα αναλάβει ξανά δράση. Τα καλά νέα για τον πρόεδρο της ΕΚΤ είναι ότι οι περισσότεροι πιστεύουν πια ότι τα νέα μέτρα αυτά θα είναι αρκετά.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ποια μέτρα θα πρέπει να λάβει η ΕΚΤ για να μην απογοητεύσει τις αγορές όπως έγινε τον Δεκέμβριο. Μόλις τρεις μήνες ύστερα από εκείνη τη συνεδρίαση κι ενώ οι τιμές εξακολουθούν να πέφτουν και οι προοπτικές να είναι αρνητικές, η Κεντρική Τράπεζα παίζει πλέον την αξιοπιστία της.

Τα ομόλογα. Σχεδόν τα τρία τέταρτα των οικονομολόγων που έλαβαν μέρος στην έρευνα περιμένουν από την ΕΚΤ να επεκτείνει την Πέμπτη τις μηνιαίες αγορές ομολόγων. Επίσης, σχεδόν όλοι εκτιμούν ότι θα μειωθεί ακόμη περισσότερο το επιτόκιο που προσφέρει η ΕΚΤ στις εμπορικές τράπεζες οι οποίες φυλάνε σε αυτήν τα χρήματά τους. Το επιτόκιο αυτό βρίσκεται ήδη σε αρνητικά επίπεδα –στο μείον 0,3% και αναμένεται να μειωθεί στο μείον 0,4%.

Ποσοτική χαλάρωση. Αρκετοί είναι επίσης όσοι προβλέπουν ότι θα επεκταθεί η ποσοτική χαλάρωση από τα 60 δισ. ευρώ που είναι σήμερα σε μηνιαία βάση στα 75 δισ. ευρώ. Εάν επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη αυτή, τότε η ποσοτική χαλάρωση θα αυξηθεί συνολικά κατά 200 δισ. ευρώ. Πάνω από το ένα τρίτο εκτιμά ότι θα επεκταθεί ο χρόνος αγοράς ομολόγων.

© Bloomberg News