Μήπως έχουμε γυρίσει ξανά στο 2008, στην ύφεση και την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση; Αυτή είναι η ερώτηση που μου κάνουν πιο συχνά σήμερα. Η απάντησή μου είναι ένα ξεκάθαρο όχι. Oμως η αναταραχή που υπάρχει αυτό το διάστημα στις αγορές μπορεί να αποδειχθεί η πιο σοβαρή μετά το 2009. Κι αυτό επειδή υπάρχουν τουλάχιστον τέσσερις μεγάλοι κίνδυνοι –η κρίση της ευρωζώνης, η αλλαγή πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), μια πιθανή έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ και τα προβλήματα της οικονομίας στην Κίνα –λόγω επτά εξελίξεων.

Πρώτον, οι ανησυχίες για την Κίνα έχουν επιστρέψει και μάλιστα έντονες. Δεύτερον, οι αναδυόμενες αγορές βρίσκονται σε μεγάλο κίνδυνο. Τρίτον η Fed πιθανότατα έκανε λάθος να αλλάξει ρότα τον Δεκέμβριο. Τέταρτον, υπάρχουν πολλοί γεωπολιτικοί κίνδυνοι. Πέμπτον, η μείωση της τιμής του πετρελαίου προκαλεί αναστάτωση σε μετοχές των ΗΠΑ και παγκοσμίως. Εκτον, οι τράπεζες σε όλο τον κόσμο έχουν δεχτεί πλήγμα από τη μείωση κερδών. Τέλος, η Ευρωπαϊκή Ενωση και η ευρωζώνη μπορεί να βρεθούν στο σημείο μηδέν των αναταραχών. Οι προκλήσεις για τις ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν αυξηθεί. Η μεταναστευτική κρίση απειλεί τη Συνθήκη Σένγκεν, αλλά και την κυβέρνηση της Ανγκελα Μέρκελ. Επιπλέον γίνεται όλο και πιο πιθανή μια έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ. Η κυβέρνηση της Ελλάδας και οι πιστωτές της βρίσκονται ξανά σε τροχιά σύγκρουσης και μπορεί να επιστρέψει ο κίνδυνος εξόδου της χώρας από το ευρώ. Οποιοσδήποτε από τους επτά αυτούς κινδύνους μπορεί να επιφέρει πλήγμα στις αγορές φέτος και να οδηγήσει σε μια αναιμική ανάπτυξη.

Ο Νουριέλ Ρουμπινί είναι καθηγητής της Stern School of Business στη Νέα Υόρκη και πρόεδρος της Roubini Global Economics. Εχει εργαστεί για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και την Παγκόσμια Τράπεζα