Επιστολή στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με την οποία θα του ζητά να υποστηριχθούν οι πρόσφυγες πρόκειται να στείλει η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος. Την απόφαση πήρε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος (ΔΙΣ) στη συνεδρίασή της. Ταυτόχρονα η Εκκλησία θα ζητήσει η Ευρώπη να επιδείξει αλληλεγγύη στη χώρα μας. Ανάλογες επιστολές θα στείλει η Εκκλησία στοσ Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών και τους Αρχηγούς Εκκλησιών.

Όπως τονίζει η ΔΙΣ στην ανακοίνωσή της «η Ιερά Σύνοδος παρατηρούσα με θλίψη τα ατελείωτα καραβάνια προσφύγων, τα οποία κατακλύζουν τη μικρή μας χώρα, επιθυμεί να απευθύνει έκκληση σε κάθε άνθρωπο καλής θελήσεως, ώστε αφ’ ενός μεν να σταματήσει ο αδελφοκτόνος πόλεμος στην ευρύτερη περιοχή της Συρίας, να πάψουν οι άνθρωποι να ξεριζώνονται από τις εστίες τους, αλλά και να υποστηριχθούν οι ήδη πρόσφυγες στην ανακούφιση του πόνου τους».

Στην ίδια ανακοίνωση η Εκκλησία της Ελλάδος αναφέρει πως καταθέτει την πρόθεσή της να συνεχίσει να βοηθά συντελώντας στην ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου. «Το έπραξε συνειδητά σε όλη τη δισχιλιετή πορεία της, το πράττει και σήμερα, και θα συνεχίσει να το πράττει όσο οι περιορισμένοι πόροι της και η μεγάλη καρδιά του λαού μας το επιτρέπουν. Δηλώνει όμως, ότι κατανοούσα τη σχετική θέση της Ελληνικής Πολιτείας, θεωρεί πως το προσφυγικό πρόβλημα δεν μπορεί η μικρή μας πατρίδα, όσο φιλόξενη και αν είναι, να το αντιμετωπίσει μόνη. Για τον λόγο αυτό, απαραίτητη είναι η επίδειξη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης προς τη χώρα μας, πρώτιστα με την επανεξέταση των αποφάσεων για φράκτες αλλά και με ουσιαστικές προσπάθειες για ανάσχεση των προσφυγικών ροών».